Foto: wikimedia commons

Foto: wikimedia commons

President José Mujica van Uruguay pleit voor soberheid en eenvoud in een bijzondere toespraak voor de Verenigde Naties. Bekijk de video.

Rondom een – voor een president hoogst ongebruikelijke – speech van het Uruguayaanse staatshoofd José Pepe Mujica is een buzz op internet ontstaan. Al op de Rio+20 conferentie in de zomer van 2012 hield Mujica een bijzondere toespraak die later veel op het internet werd bekeken.

Nu is het zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties die uitgroeide tot een wereldwijde hit op sociale netwerken. Het was een “toespraak die wereldleiders niet wilden horen, maar die de hele wereld met elkaar deelt”, aldus de Colombiaanse website Las2orillas.

Poëtisch, profetisch, atypisch, romantisch, lyrisch, ongewoon; het zijn maar enkele van de kwalificaties die de Latijns-Amerikaanse pers gaf aan de speech van de president. Mujica, die 90 procent van zijn salaris aan de armen geeft, kastijdt erin de huidige wereldorde en de consumptiemaatschappij:

“Ik woon in het Zuiden, ik kom uit het Zuiden”, begint Mujica zijn toespraak en constateert dan nuchter: “als de hele mensheid zo zou willen leven als de gemiddelde Amerikaan, dan hadden we drie planeten nodig.” Onze huidige beschaving is volgens hem gericht “tegen de eenvoud, tegen soberheid, tegen alle natuurlijke cycli en, het ergste van alles, tegen de vrijheid om in alle rust van menselijke relaties te kunnen genieten, van liefde, vriendschap, avontuur, solidariteit en familie.”

360, het beste uit de internationale pers.

Bron:

Koop 360 in de kiosk of de app store. Volg 360 ook op Twitter of Facebook.

Meer van 360

Duitse vrouw weigert tegen betaling positieve recensies te schrijven

NSA medewerkers bespioneren ook hun geliefden

Wat had Spanje kunnen kopen voor de 100 miljoen voor voetballer Gareth Bale