Solaroad. Foto: still uit youtube video

Solaroad. Foto: still uit youtube video

In Zaanstad werd afgelopen vrijdag het startschot gegeven voor Solaroad. Deze weg gaat met zonlicht elektriciteit opwekken. Het gaat om een stuk fietspad dat vol wordt gelegd met moderne elektronica en zonnecellen.

Het fietspad wordt ontwikkeld door TNO, provincie Noord Holland, Ooms Civiel en Imtech. Volgens deze initiatiefnemers wordt dit het eerste wegdek ter wereld dat zonne-energie gaat opwekken. De elektriciteit kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld verkeerslichten, huishoudens en in de toekomst voor oplaadpunten van elektrische auto’s.

De potentie van SolaRoad is groot, want alleen al in Nederland ligt maar liefst 137.000 kilometer asfalt. De verwachte opbrengst aan elektriciteit ligt op 50 kilowattuur per vierkante meter per jaar. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks rond de 3500 kilowatt uur aan elektriciteit en heeft dus slechts 70 vierkante meter nodig.

Lees ook
Zelf zonnepanelen aanschaffen? Op deze dingen moet je letten
Plannen voor grootste zonnepark van Nederland bij Purmerend, met steun van burgers
Terugverdientijd zonnepanelen berekenen