Graanveld. Foto: Kevin Lallier

Graanveld. Foto: Kevin Lallier

Wat als iedereen vegetariër zou worden? Volgens milieuwetenschappers van de Universiteit van Minnesota zouden er dan miljarden mensen gevoed kunnen worden. Zij berekende hoeveel dat precies zijn. Ze komen tot het enorme getal van 4 miljard.

Veel voedsel gaat verloren als wij dieren eten. De dieren moeten namelijk gevoed worden met gewassen zoals graan en maïs die wij ook direct zouden kunnen eten. Dit is inefficiënt. Een groot deel van de calorieën in voedsel gaat namelijk verloren bij de productie van vlees en zuivel.

De wetenschappers: “Op dit moment wordt 36% van de calorieën die geproduceerd worden door de gewassen in de wereld gebruikt als voedsel voor dieren. Slechts 12% van deze voedselcalorieën dragen uiteindelijk bij aan menselijke voeding (als vlees of andere dierlijke producten). Bovendien, het gebruik van eetbare caloriën voor biobrandstoffen verviervoudigde tussen 2000 en 2010, van 1% naar 4%.”

Met de calorieën die nu voor dieren en biobrandstoffen gebruikt worden, kunnen 4 miljard extra menselijke monden gevoed worden. Dat is meer dan de verwachte stijging van de wereldbevolking (2 tot 3 miljard). Ook als niet alle mensen vegetariër worden, dan nog kunnen kleine wijzigingen in dit patroon de voedselzekerheid van de wereldbevolking enorm verbeteren.

Bron: Environmental Research Letters, gevonden via Meatless Monday.

Lees ook
[adrotate group=”1″]
Duitse supermarkten gaan kromme groenten en lelijk fruit verkopen
Gemakkelijke supertip: zo houd je sla wekenlang goed