Delen is beter. Foto: Ed Yourdon, Flickr

Delen is beter. Foto: Ed Yourdon, Flickr

Vraag en aanbod raken beter op elkaar afgestemd en prijzen dalen.

Steeds meer mensen delen materiële en immateriële zaken met elkaar zoals auto’s, fietsen, gereedschap, talent en vaardigheden. De totale waarde van ongebruikte zaken zoals leegstaande appartementen en stilstaande auto’s bedraagt in de Verenigde Staten 26 miljard dollar. De mogelijkheden die het web biedt en de wereldwijde recessie bevorderen deze ontwikkeling van delen in plaats van kopen.

Delen maakt de economie efficiënter, zegt The Washington Post. Vraag en aanbod raken beter op elkaar afgestemd en prijzen dalen. De deeleconomie is dan ook geen ondergrondse subcultuur, maar heeft direct invloed op de economie als geheel.

Sommige bedrijven zien de deeleconomie als een bedreiging en proberen initiatieven om leegstaande appartementen tijdelijk te verhuren te bestrijden met een beroep op de wet die illegale hotels bestrijdt. Andere bedrijven zien delen juist als een kans. Buitensportmerk Patagonia heeft een marktplaats opgericht voor tweedehandskleding. Wie een bepaald kledingstuk niet langer wil, kan op de Worn Wear-site een nieuwe liefhebber zoeken. Patagonia koopt zelfs gebruikte kleding terug om te recyclen.

360, het beste uit de internationale pers.

Bron:

Koop 360 in de kiosk of de app store. Volg 360 ook op Twitter of Facebook.

Meer van 360

De OPEC is niet meer belangrijk

Congoleze chirurg krijgt Civil Courage prijs voor hulp aan verkrachte vrouwen

Nobelprijswinnaar Economie: huis is geen goede investering