Cider maken, Foto: Ria Luttikhold

Appels voor cider, Foto: Ria Luttikhold

Oktober loopt ten einde, zo ook het appelplukseizoen. Dit betekent twee dingen: dat er spotgoedkope appels in de supermarkt liggen (1kg voor €1) en dat er veel appels  tot ‘waste’ veranderen. Het aanbod is zo groot dat appeltelers de oogst niet in één keer binnen kunnen krijgen. Weggooien? Echt niet, hier brouwen we cider van.

Kun je goedkoop appels op de kop tikken die anders toch weggegooid zouden worden? Deze zijn natuurlijk het beste om te gebruiken.

Zelf cider maken

Benodigdheden:

  • Twee kilo rijpe Nederlandse appels
  • Een zakje cider gist
  • Een fles om de cider te bottelen

Instructies

  • Eerst maken we een starter. Een starter maken we minstens 6 uur voor het maken van de cider. We pureren twee appels, waarna we het zakje gist tot de pulp/sap van deze appels toevoegen. Dit hele mengsel doen we vervolgens in een potje. De deksel van dit potje draaien we niet dicht, dit in verband met de CO2 die ontstaat.
  • De overige appels snijden we door vieren en de kroos verwijderen wij van de appels. Daarna pureren we deze pulp en laten we deze circa 30 tot 45 minuten verwarmen op laag vuur. We zorgen ervoor dat het mengsel niet kookt.
  • Na het koken zeven we de pulp, waardoor er alleen helder sap overblijft.
  • Wanneer we echte sterke Engelse cider willen hebben voegen we bruine suiker/ rietsuiker toe. Gist voedt zich op suiker en zet dit om in alcohol. De mate van suiker en de soort bepalen de smaak van de gisting.
  • We voegen alles samen in een fles en zorgen dat de dop niet vast op de fles zit. De ontstane CO2 moet namelijk kunnen ontsnappen tijdens de gisting.
  • De gisting kan enkele weken duren. Het is te zien wanneer er geen schuimlaag meer op de cider ligt. Dan is de cider klaar voor gebruik.

Deze tip is afkomstig van Waste Watchers NL. Elke woensdag plaatst Thomas Luttikhold een nieuwe tip op zijn Youtube kanaal, toepasselijk genaamd “Wasteless Wednesday”. Luttikhold vindt dat in de wereld van morgen geen plaats meer is voor voedselverspilling, en verzamelt daarom zo veel mogelijk tips om voedselverspilling tegen te gaan.

Wil je op de hoogte blijven van zijn acties? Volg Waste Watchers via facebook of abonneer je op het Youtube kanaal van Wasteless Wednesday.
[adrotate banner=”34″]