Bron: Greenpeace

Bron: Greenpeace

Een aantal wetenschappers die hun sporen hebben verdiend in het onderzoek naar klimaatverandering, roepen milieu-activisten op om kernenergie te omarmen. Volgens hen kunnen zonnepanelen en windmolens niet snel fossiele brandstoffen vervangen. Daarom is meer kernenergie een goed idee. Er zijn volgens de wetenschappers risico’s verbonden aan kernenergie, maar die verbleken bij het risico van een voortgaande opwarming van de aarde.

De wetenschappers hebben een brief geschreven die gisteren gepubliceerd werd. De schrijvers zijn James Hansen, een wetenschapper die tot voor kort bij de NASA werkte, Ken Caldeira van het Carnegie Instituut, Kerry Emanuel van de Massachusetts Institute of Technology en Tom Wigley, werkzaam aan de universiteit van Adelaide in Australië. Alle vier hebben jarenlang onderzoek gedaan naar klimaatverandering en hebben gepubliceerd in toonaangevende wetenschappelijke tijdschriften, zoals Nature.

Uit de brief van de wetenschappers: “Hernieuwbare bronnen, zoals wind, zon en biomassa, zullen zeker een rol spelen in het toekomstige energielandschap, maar deze energiebronnen kunnen niet snel genoeg opgeschaald worden om de goedkope en betrouwbare energie te leveren op een schaal die de wereldwijde economie nodig heeft. In theorie is het mogelijk om het klimaat te stabiliseren zonder kernenergie, maar in de echte wereld is er geen geloofwaardig pad naar klimaat stabilisatie die niet een substantiële rol toebedeelt aan kernenergie.”

De wetenschappers vinden dat er vooral nieuwe vormen van kernenergie een kans moeten krijgen, bijvoorbeeld centrales met passieve veiligheidssystemen. Deze zijn zo ontworpen dat mocht er een probleem ontstaan de kernreactie vanzelf stopt. De wetenschappers noemen dit “21ste eeuwse kernenergie technologie.”

De hele brief kun je vinden op de Google+ pagina van Kerry Emanuel

Bron: Associated Press

Lees ook
[adrotate group=”2″]
Fukushima lekt elke dag 300 ton radioactief vervuild water in zee
8 manieren waarop kernenergie wél veilig kan