Megastal. Foto: Tomm Velthuis

Megastal. Foto: Tomm Velthuis

De kunstexpositie mEATing die deze maand in Tilburg te bezoeken is, onderzoekt of moderne consumenten nog durven te weten waar hun lapje vlees vandaan komt. Tilburg is een toepasselijke locatie. In Brabant leven namelijk 2x zoveel varkens als mensen. Alleen ziet niemand ze: de dieren zitten verstopt in megastallen.

Volgens journalist Kris De Decker was dat vroeger anders: “Het varken leefde samen met de mens en vlees was vaak afkomstig van een dier dat thuis werd vetgemest en geslacht.” Dieren waren dus niet anoniem.

Maakt dat uit voor je waardering van vlees als het niet meer anoniem is? De kunstenaars op mEATing onderzoeken dat op verschillende manieren. Zo is er een kunstenaar die detailfoto’s van geslachte dieren maakt: je hebt niet door dat het dieren zijn totdat iemand je er op wijst.

Kunstenaar Tomm Velthuis maakte een speelgoedboerderij. Niet de romantische boerderij uit vervlogen tijden, maar een megastal. Bij de megastal is een heel bos geleverd, samen met kettingzagen om duidelijk te maken hoeveel bomen er gekapt moeten worden om gewassen voor de varkens te planten. Ook zit er een castreermes bij en een tang om het staartje te knippen. Welkom op de moderne boerderij.

Ook buiten was tot afgelopen zondagochtend ‘kunst’ aanwezig. Namelijk Vlekkie en Spekkie. Twee varkens die in hun eigen varkenshuis leefden. De dieren werden zondag naar de slacht gebracht. Degenen die de dieren verzorgden zullen in een feestmaal Vlekkie en Spekkie opeten. Het varkenshuis zou oorspronkelijk vorig jaar al bij de vorige editie van mEATing aanwezig zijn, maar toen bleek er teveel weerstand, vooral van één man die het te zielig vond. Wat bleek? Dezelfde man gaf toe zelf zijn varkenslapje in de supermarkt te kopen. De organisatoren vonden het een mooi voorbeeld van onze dubbelzinnige houding tegenover vlees.

Meer over de kunstexpositie met een interview van de initiatiefneemster vind je op Lowtech Magazine.

De website van de mEATing vind je hier.

Lees ook
[adrotate group=”1″]
Niet nog meer dieren in een megastal, stuur Sharon Dijksma een actiekaart
Bizarre vervuiling door Amerikaanse ‘megastallen’ in sattelietfoto’s getoond