Oud brood. Foto USDAgov. Flicker

Oud brood. Foto USDAgov. Flicker

Oud brood gaat er bij veel Nederlanders niet in. De standaard is verser dan vers. Dit betekent dat bakkers het brood van gisteren niet nog eens in de schappen leggen. Het mag volgens de wetgeving niet eens, waardoor er dagelijks veel brood in de prullenbak belandt. Terwijl, jij en ik weten dat er met dit brood weinig aan de hand is. Het is hooguit taai en droog, maar ziek ga je er niet van worden. Daarom vandaag in de Wasteless Wednesday: ‘Het verloren brood’. Een recept voor oud brood uit de middeleeuwen, want toen gooiden ze niks weg.

Recept: ‘Het verloren brood’.

Ingredienten:
– 4 plakken oud brood
– 1 ei
– 1 glas melk
– Suiker naar wens
– Kaneel naar wens

Bereiding:
Snijd het brood in plakken, mocht dit nog niet gedaan zijn. Maak daarna een mengsel met de melk, het ei en eventueel de suiker en/of kaneel. Roer dit even goed door elkaar, zodat het ei in ieder geval los geklopt is.

Verwarm olie, bij voorkeur boter, in een pan op hoog vuur. Vervolgens dompel je de boterhammen kort in het mengsel en leg de boterhammen in de pan. Bak beide kanten even kort (circa 1 minuut) op hoog vuur. Zet vervolgens het vuur zachter en laat de boterham afbakken voor circa 2 a 3 minuten per zijde.

Serveer dit gerecht warm met eventueel nog wat extra suiker en/of kaneel. Ideaal voor het ontbijt of als lekker tussendoortje.

Deze tip is afkomstig van Waste Watchers NL. Elke woensdag plaatst Thomas Luttikhold een nieuwe tip op zijn Youtube kanaal, toepasselijk genaamd “Wasteless Wednesday”. Luttikhold vindt dat in de wereld van morgen geen plaats meer is voor voedselverspilling, en verzamelt daarom zo veel mogelijk tips om voedselverspilling tegen te gaan.

Wil je op de hoogte blijven van zijn acties? Volg Waste Watchers via facebook of abonneer je op het Youtube kanaal van Wasteless Wednesday.