Moyee Coffee. Foto: still uit vimeo videoDe Nederlandse start-up Moyee brandt koffiebonen in het land van herkomst. Het jonge bedrijf is ervan overtuigd een nieuw business model te hebben gevonden dat de koffieketen wereldwijd radicaal gaat veranderen.

De kern van de nieuwe aanpak van Moyee Coffee is dat het bedrijf ervoor zorgt dat de bonen al in het land van herkomst worden gebrand. De hele keten moet volgens het bedrijf fair trade worden.

“Als we koffieproducerende landen de kans geven hun bonen binnen eigen landsgrenzen te branden, dan zouden zij miljarden euro’s meer verdienen. Een bruine boon is gemiddeld 3 tot 5 keer meer waard dan een groene boon.” , aldus Guido van Staveren, oprichter van Moyee.

Van Staveren en zijn team zijn niet tevreden over het huidige fairtrade model. “Fairtrade is een mooie eerste stap, maar het is nu tijd om grootser te denken. We zijn al jaren bezig om bestaande modellen marginaal te verbeteren. Het is nu tijd voor radicale verandering, voor radicale vooruitgang, Fairtrade 2.0 dus.”

Volgens Van Staveren keert Fairtrade nu jaarlijks 17,5 miljoen euro aan premie’s uit. Op een totale koffieomzet van 80 miljard wereldwijd, is dat slechts een schijntje.

Moyee Coffee is overigens geen goed doel, maar afficheert zichzelf als sociale onderneming. Van Staveren: “Koop vooral geen Moyee koffie omdat je ons zo aardig vindt. Koop Moyee koffie omdat je freaking awesome koffie wilt drinken.”

Het bedrijf is voor 50% eigendom van Ethiopische koffieboeren.

Bron: Moyee Coffee

Lees ook
Het zit in brood, koffie en chocolade: hoe schadelijk is fytinezuur?
Uitgestelde koffie: sympathieke facebook-hit nu ook in Nederland verkrijgbaar