Fileprobleem. Foto: still uit youtube video

Fileprobleem. Foto: still uit youtube video

Studenten hebben een origineel idee bedacht om files te beperken: de fileladder voor bedrijven. Dit is vergelijkbaar met het energielabel voor huizen en elektronische apparaten. Bedrijven krijgen een score toegekend op basis van de manier waarop zij werknemers de gelegenheid bieden om de files te vermijden, bijvoorbeeld door andere werktijden mogelijk te maken of werken op afstand in het bedrijf te integreren. Aan de fileladder zijn financiële voordelen gekoppeld. Hoe minder werknemers in de file staan, hoe meer geld het bedrijf en de werknemer krijgt.

Naast de fileladder stellen de studenten voor dat werknemers een gepersonaliseerde route-advies krijgen die gekoppeld is aan de bedrijfsagenda. Als je een afspraak maakt voor je werk, krijg je automatisch een advies toegestuurd. Bovendien krijg je een suggestie voor een vertrektijd. Naderhand krijg je feedback op de routekeuzes die je gemaakt hebt.

Zo krijgen mensen die normaal in de file staan, op hen zelf toegesneden informatie die hen helpt om andere keuzes te maken. Bedrijven krijgen ook duidelijkheid hoe zij de zelf bijdragen aan (de oplossing van) het fileprobleem.

Het plan ontstond in het kader van de Creating Tomorrow Challenge van Arcadis en de KNHM. Lees er hier meer over.

De oplossing wordt helder uitgelegd in dit filmpje:

Lees ook
Mechanische koeienmaag kan 2,5 miljoen Amerikaanse huizen van stroom voorzien

Bhutan wil paradijs voor elektrische auto’s worden
China plant autovrije stad voor 80.000 inwoners