Importheffing zonnepanelen definitief. Foto: wikimedia commons

Zonnepanelen. Foto: wikimedia commons

De importheffing op zonnepanelen gaat definitief door. Maar de regeling is lang niet zo verstrekkend als werd gevreesd. Afgelopen augustus kwam de EU tot overeenstemming met China over een regeling. Deze regeling gaat nu definitief in op 6 december en zal 2 jaar lang gelden. Chinese exporteurs die zich houden aan bepaalde minimumprijzen voor zonnepanelen hebben geen last van de heffing. Alleen exporteurs die zich niet aan de minimumprijzen houden krijgen de heffing opgelegd.

De EU voorkomt zo dat zonnepanelen op de Europese markt gedumpt worden. De afgelopen jaren kregen Chinezen 80% van de zonnepanelenmarkt in handen door een zeer agressieve prijsstelling.

De EU wilde echter de handelsbelangen met China niet al te zeer op de proef stellen. Bovendien zorgden de goedkope panelen mede voor een fikse groei van zonne-energie die EU landen als Duitsland veel opleveren.

Lees het hele artikel op Z24.nl

Lees ook
De gevolgen van de importheffing voor de prijs van zonnepanelen
Wil je zonnepanelen aanschaffen? Lees alle tips in ons Dossier Zonnepanelen