Tweede Kamer. Foto: Sisyfus, wikimedia commons

Tweede Kamer. Foto: Sisyfus, wikimedia commons

Minister Kamp (Economische Zaken) krijgt steun voor zijn wetsvoorstel om bedrijven die veel energie verbruiken een korting te geven op het elektriciteitstarief. Dat meldt Duurzaam Bedrijfsleven vandaag.

Het plan wordt gesteund door PvdA en VVD. De bedoeling is dat burgers de ‘kwantumkorting’ voor de grootverbruikers gaan betalen. Minister Kamp vindt dat grootverbruikers zorgen voor stabiliteit op het elektriciteitsnet.

Volgens Duurzaam Bedrijfsleven heeft de oppositie veel kritiek op het plan: “‘De energie-intensieve industrie wordt geholpen, maar de huishoudens, het mkb en de kleinere industrie betalen de rekening’, constateert kamerlid Stientje van Veldhoven (D66). ‘Als één stabiele grootafnemer van elektriciteit voor stabiliteit zorgt, doen tien stabiele kleinafnemers dat samen ook’, voegt Liesbeth Van Tongeren (GroenLinks) toe.”

Lees het hele artikel op Duurzaambedrijfsleven.nl

Burgers betalen op dit moment al veel meer aan energiebelasting op elektriciteit. Om precies te zijn: 233 keer zo veel als zakelijke grootverbruikers. Particulieren betalen € 0,1165 per kwh uur betalen (ex BTW), tegenover € 0,0005 voor bedrijven die meer dan 10 miljoen kwh per jaar verbruiken (Bron: Belastingdienst).

Lees ook
Mechanisch koeienmaag kan 2,5 miljoen Amerikaanse huizen van stroom voorzien
Korting belasting op zonnepanelen bij collectieve opwekking
BTW zonnepanelen: zo regel je teruggaaf gemakkelijk