Concentraties fijnstof in Europa. Foto: Milieudefensie

Concentraties fijnstof in Europa. Foto: Milieudefensie

Langdurige blootstelling aan fijnstof blijkt dodelijker dan gedacht. Zelfs bij lage concentraties zijn de risico’s groot.

De Europese norm voor luchtvervuiling is 25 microgram per kubieke meter, maar onderzoek wijst uit dat de risico’s zelfs onder 15 mcg/m3 groot zijn. Een groot deel van de Europese bevolking wordt aan deze concentratie blootgesteld, zeggen de onderzoekers.

Een groep onderzoekers uit 13 Europese landen trekt die conclusie na het bestuderen van bestaande studies in 22 gebieden. Het onderzoek wordt uitgevoerd onder leiding van de Universiteit Utrecht en gepubliceerd in het Britse medische tijdschrift The Lancet.

Lees het hele artikel op NOS.nl

Lees ook
Amsterdammers leven 79 dagen korter door luchtvervuiling A10
Ook weinig fijnstof verhoogt kans op longkanker
Kijktip Zembla: Stikken langs de snelweg