Een supercharge station van Tesla. Foto: Tesla

Een supercharge station van Tesla. Foto: Tesla

Tesla, de fabrikant van elektrische auto’s zoals de Tesla Model S en de Tesla Roadster, investeert flink in het ontwikkelen van een netwerk van superlaadpalen, ook wel superchargers genoemd. In deze laadstations kunnen auto’s van het type Tesla Model S in 20 tot 40 minuten opgeladen worden. Ook in Europa komt dit netwerk nu van de grond.

Tesla maakte vorig jaar al plannen bekend voor een dergelijk netwerk in de VS. In Europa zijn nu 8 laadstations beschikbaar: 6 in Noorwegen en 2 in Nederland, bij Oosterhout (niet ver van het Europese distributiecentrum van Tesla in Tilburg) en in Zevenaar.

De supercharge stations maken gebruik van speciale kabels die met 120 kW direct op de accu’s aangesloten worden. Het is de bedoeling dat klanten eind 2014 van Noorwegen tot Portugal en van het Verenigd Koninkrijk tot in Hongarije kunnen reizen, van laadstation naar laadstation rijdend.

Overigens wordt er in Nederland door Rijkswaterstaat en door leasebedrijven als New Motion een netwerk van snellaadpalen ontwikkeld. Op tientallen plekken in Nederland en België (zie kaart) kun je daar terecht. De laadtijd op deze plekken is vergelijkbaar met de supercharge stations van Tesla. Bovendien zijn deze snellaadpalen ook geschikt voor andere types elektrische auto’s, zoals de Nissan Leaf en de Mitsubishi Outlander.

Bron: Tesla, gevonden via Duurzaam Nieuws

Lees ook
Zo ver kun je rijden met een elektrische auto
Waarom elektrisch rijden voor ondernemers spotgoedkoop is
Hoeveel kun je besparen met elektrisch rijden?