(k)oude koffie parfait

Koffie. Bron: bibliothekarin. Flickr.

Vandaag gaan we koken met ‘afval’, de (k)oude koffie komt weer aan bod. Met kerstmis in het vooruitzicht gaan we een zeer klassiek nagerecht maken om jouw gasten tijdens het kerstdiner te imponeren, namelijk parfait. Parfait is een duur Frans woord voor stilstaand ijs. Extra element is deze keer (k)oude koffie. Kortom, klassiek koken met ‘afval’.

(K)oude koffie parfait

Het recept lijkt ietwat moeilijk, maar dit is het niet. Het is alleen van belang om de volgorde  van handelingen aan te houden, zodat er niks fout kan gaan.

Je begint met het maken van suikersiroop. Doe de 50 gram suiker en een glas water in een pan en laat deze aan de kook brengen op hoog vuur. Mocht dit mengsel koken, zet je het vuur uit en haal je de pan van het fornuis. Ondertussen kun je alvast je slagroom kloppen. Deze hoeft niet in stijve pieken, maar het mengsel mag lobbig blijven.

Als je dit gedaan hebt, komt het moeilijkste van dit gerecht. Je zet een pan op het vuur met een laagje water en hierboven zet je een bakje. Dit bakje mag het kokend water niet raken, dit noemen we ‘au bain-marie’. De trouwe kijker is hier bekend mee, voor mensen die hierover meer willen weten kunnen op deze link klikken. Vervolgens tik je 3 eieren kapot en doe je het eigeel in het bakje. Het eiwit bewaar je, hier kun je bijvoorbeeld een andere keer meringues van maken. Als de eidooiers in de bak zitten ga je constant roeren. Het idee is namelijk dat het eigeel zich verwarmt tot 70 graden Celsius, maar deze niet mag stollen. Hiervoor moet je constant blijven kloppen.

Als je merkt dat het eigeel van kleur veranderd is (het wordt iets witter), mag je de suikersiroop langzaam toevoegen. Pas op, want de siroop is warmer dan het eigeel, dus kan deze het eigeel plots laten stollen. Als je alle siroop toegevoegd hebt haal je het bakje van de pan én zet deze op het aanrecht. Blijf goed doorroeren, want het bakje is namelijk gloeiend heet en kan ervoor zorgen dat je eigeel alsnog stolt.

Na een tijdje is je eigeel afgekoeld en kan het niet meer stollen, dan voegen we de lobbige slagroom, het eigeel mengsel met suikersiroop en een kop (k)oude koffie bij elkaar. Meng dit goed door elkaar. Doe dit in mooie serveer glaasjes en zet dit voor minimaal 6 uur in de vriezer.

Et voila, een zeer eenvoudige eigengemaakte (k)oude koffie parfait! Ideaal om jouw gasten te imponeren tijdens het kerstdiner.

Deze tip is afkomstig van Waste Watchers NL. Elke woensdag plaatst Thomas Luttikhold een nieuwe tip op zijn Youtube kanaal, toepasselijk genaamd “Wasteless Wednesday”. Luttikhold vindt dat in de wereld van morgen geen plaats meer is voor voedselverspilling, en verzamelt daarom zo veel mogelijk tips om voedselverspilling tegen te gaan.

Wil je op de hoogte blijven van zijn acties? Volg Waste Watchers via facebook of abonneer je op het Youtube kanaal van Wasteless Wednesday.