Groningen beste fietsstad ter wereld. Foto: still uit youtube video

Groningen fietsstad van de wereld. Foto: still uit youtube video

Amerikanen en andere buitenlanders blijven zich verbazen over de manier waarop wij Nederlanders de fiets inzetten voor van alles en nog wat. Van kinderen naar school brengen tot boodschappen doen — wij pakken de fiets. De IKEA in Groningen heeft zelfs speciale bakfietsen te leen om meubels te transporteren.

Maar de aandacht voor fietsen is niet vanzelf gekomen. Deze video van Streetfilms laat zien hoe Groningen door bewuste politieke keuzes in de jaren ’70 een van de fietsvriendelijkste steden van de wereld is geworden. Het begon allemaal toen het PvdA bestuur van die tijd besloot om het autoverkeer in de stad te beperken. Het centrum werd verdeeld in vier kwadranten. Als je van het ene kwadrant naar het andere wilt met de auto, moet je eerst het kwadrant uitrijden, over de ringweg rijden en dan het andere kwadrant weer inrijden. Omslachtig, dus. Met de fiets is het juist heel simpel om van de ene naar het andere kwadrant te rijden.

In Groningen zijn tegenwoordig drie keer zoveel fietsen als inwoners. Dat vinden wij misschien niet eens zo gek (hoeveel fietsen heb jij in de garage staan?). Maar in de VS is de verhouding meestal andersom.

Op Amerikaanse groene websites vind je daarom regelmatig video’s over Nederlandse steden. Allerlei bijzondere fiets-oplossingen zoals fietsflats, speciale fietsbruggen, leenfietsen, fietsenstallingen etc. komen in de video’s aan de orde. Opmerkelijk als je bedenkt dat Amerikanen meestal niet geïnteresseerd zijn in dingen die buiten hun landsgrenzen gebeuren. Milieubewuste Amerikanen hopen echter dat de VS ooit net zo fietsvriendelijk wordt als Nederland. Ze leren dus graag van de vindingrijke oplossingen uit fietsstad Groningen en andere Nederlandse plaatsen.

Bron: Outsideonline.com

Lees ook
Copenhagen Wheel kan revolutie in fietsland veroorzaken
Kijtip: 365 dagen in het leven van een fiets in New York City
Zo krijg je Glowing Lines op een fietspad in jouw buurt