Fiets die luchtvervuiling opzuigt. Foto: Lightfog

Fiets die luchtvervuiling opzuigt. Foto: Lightfog

De Air Purifying Bicycle is een fiets die luchtvervuiling opzuigt en schone zuurstof maakt. Met dit bijzondere ontwerp komt het ontwerpbureau Lightfog uit Bangkok. Hoewel fietsers vrijwel geen luchtvervuiling produceren, ademen ze van alle verkeersdeelnemers wel de meeste luchtvervuiling in. Fijnstof, stikstofoxide en andere stoffen kunnen voor flinke gezondheidsproblemen zorgen. Het ontwerp van Lightfog moet daar iets aan gaan doen.

Op het stuur staat een filter gemonteerd die de lucht schoon maakt. Daarnaast is er ook een “fotosynthese systeem” dat met elektriciteit uit een accu en water verse zuurstof maakt. In feite creëer je zo een bubbel gezonde lucht voor je die een fietsritje door druk stadsverkeer een stuk prettiger maakt.

Volgens de creative director van Lightfog, Silawat Virakul kwam het idee toen de mensen van Lightfog zochten naar manieren om de fiets waardevoller te maken: “Fietsen kan het aantal files in een stad verminderen. Bovendien wilden we meer waarde toevoegen aan de fiets door hem de mogelijkheid te geven om vervuiling te verminderen.”

Helaas is de Air Purifying Bicycle op dit moment alleen een concept. Het bureau zegt met een prototype bezig te zijn. Of de fiets dus ooit ook hier op de weg zal verschijnen is nog de vraag. Maar soms zijn het juist dit soort wilde, opmerkelijke ideeën die de grootste veranderingen bewerken.

Bron: Treehugger, Fastco Exist, gevonden via Voor de Wereld van Morgen.

Lees ook
[adrotate group=”2″]
Waarom Groningen de beste fietsstad ter wereld wordt genoemd
Copenhagen Wheel kan revolutie in fietsland veroorzaken