Nog champagne staan? Maak er champagne jelly van!

Champagne Jelly. Foto: Eigen Archief
Champagne Jelly. Foto: Eigen Archief

Gelukkig nieuwjaar! Ook dit jaar zijn wij er weer en we begonnen meteen met een knaller. Yes, we gaan iets doen met champagne leftovers. We maken champagne jelly met de restjes van Oud & Nieuw.

Recept voor champagne jelly:

 

 

Er zijn twee redenen waarom je leftovers zou kunnen hebben:
– Je hebt hele smerige champagne gekocht
– Of je had simpelweg teveel drank.

In beide gevallen hier een simpel en makkelijk recept:

Ingredienten:
– 350 ml champagne
– 50 gram suiker
– 200 ml water
– 3 bladen gelatine
– 25 gram bevroren frambozen (optioneel)

Zet een pan met 200 ml water en 50 gram suiker op het vuur en breng deze langzaam aan de kook. In de tussentijd voeg je 350 ml champagne in een maatbeker en laat je de gelatine bladen weken in lauw water.

Wanneer het water kookt, zet je het vuur uit en doe je de gelatine bladen in je suikerwater. Roer dit door totdat de gelatine is opgelost. Doe dit vervolgens bij de champagne in de maatbeker. Roer dit goed door elkaar om vervolgens 2/3 van het hele mengsel in champagneglazen te schenken.

Laat dit circa 45 minuten opstijven. Het overige deel doe je ook in de koelkast en laat je ook opstijven. Na ga je dit deel doorroeren met een garde, zodat je een soort schuim krijgt. Eerst doe je een framboos op de champagne in het champagneglas, waarna je een goede laag ‘champagneschuim’ op de jelly legt. Dit doe je vervolgens een uur in de koelkast om op te stijven.

Na een uur is je gerecht klaar en is het lepelen geblazen! Succes en een fijn 2014! 🙂

Deze tip is afkomstig van Waste Watchers NL. Elke woensdag plaatst Thomas Luttikhold een nieuwe tip op zijn Youtube kanaal, toepasselijk genaamd “Wasteless Wednesday”. Luttikhold vindt dat in de wereld van morgen geen plaats meer is voor voedselverspilling, en verzamelt daarom zo veel mogelijk tips om voedselverspilling tegen te gaan.

Wil je op de hoogte blijven van zijn acties? Volg Waste Watchers via facebook of abonneer je op het Youtube kanaal van Wasteless Wednesday.

Over de schrijver