Lokaal en eenvoud. De trends voor 2015. Foto: Flickr, William Leonard

Lokaal en eenvoud. De trends voor 2015. Foto: Flickr, William Leonard

In 2015 zijn we op zoek naar compactere menu’s, uitgebreidere, creatievere kindermenu’s en hyperlokale gerechten wanneer we uit eten gaan. Superfoods, zuivel en bruschetta’s verliezen volgend jaar aan populariteit in restaurants, aldus de mini-poster van het FoodService Instituut. Het FoodServive Instituut bracht afgelopen week de mini-poster uit met daarop de tien trends voor buitenshuis eten in 2015. Daarnaast staan ook de producttoppers en -floppers van 2015 op de poster.

Culinaire trends buitenshuis eten 2015

1. Exclusieve kindermenu’s

Jarenlang bestond een standaard kindermenu uit patat met appelmoes. Volgend jaar komt daar verandering in. Ouders verlangen een compleet, gezond en voedzaam alternatief voor kinderen en producenten zullen hierop inspelen door niet alleen meer patat maar ook gezondere, uitdagendere kindermenu’s op de kaart te zetten.

2. Personele pareltjes koesteren

Jarenlang bezuinigden restaurant op personeel. De opkomst van recentiewebsites als YELP en Iens brengt hier verandering in. Restaurants gaan weer meer inzetten op vast, goed en gastvrij personeel. Het vinden van personele pareltjes wordt een van de belangrijkste aandachtspunten voor de horeca en retailers in 2015.

3. Creatieve, alternatieve food concepts

Blurring is hot. Grenzen tussen verschillende voedselkanalen verdwijnen in de toekomst. Restaurants en supermarkten versmelten, ook wel blurring genoemd. De horeca gaat steeds meer producten verkopen en food- en markthallen hebben de toekomst.

4. Opscheppen over eten

Koken en eten is een gezamenlijke bezigheid. Wanneer je een bijzonder gerecht hebt bereid, deel je dat graag met familie en vrienden; zowel direct als via de sociale media. Restaurants zullen hier in de toekomst meer rekening mee gaan houden. Te denken valt hierbij aan bijvoorbeeld de presentatie van het gerecht op het bord of de verlichting aan tafel.

5. Hyperlokaal en regionaal voedsel

Waarom voedsel importeren uit het buitenland als het vers naast de deur groeit? De trend richting lokaal eten is al gaande, zo kopen consumenten al steeds vaker rechtstreeks bij de boer, en zal zich voortzetten in 2015. Dit betekent dat we zullen zien dat steeds meer restaurants bijvoorbeeld een eigen groentetuin krijgen of de herkomst van hun streekproducten duidelijk op de kaart vermelden. Daarnaast zijn de Hollandse gerechten met een twist in opkomst. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan een traditionele stamppot met Oosterse kruiden.

Lees de vijf andere trends voor 2015 hier.

Topproducten van restaurants in 2015

Een aantal succesproducten van 2014 zal populair blijven in 2015. Te denken valt hierbij aan bruine wilde rijst, Aziatische noodles en gegrilde groeten.

Flopproducten van restaurants in 2015

Griekse yoghurt, milkshakes, superfoods en bruschetta verliezen aan populariteit in 2015.

De volledige poster van het FoodService Insituut is hier te downloaden.

[adrotate banner=”34″]