Eind 2010 besloot Claudia dat het roer om moest. Ze stapte zoveel mogelijk over op natuurlijke cosmetica en diervriendelijke producten. Zij schrijft over haar zoektocht naar duurzame oplossingen met onder meer productreviews, artikelen over lifestyle en gezondheid en ander duurzaam nieuws.

Mijn allereerste cosmeticareview op Mevrouw Minder was een review over een lipproduct van Burt’s Bees. Hoe leuk dat ik werd benaderd om weer eens wat producten te testen. Het is een mooie check om te kijken of ik – als inmiddels kritische natuurcosmeticalover – deze producten nog steeds kan waarderen.

Burt’s Bees is een merk uit de Verenigde Staten, opgericht vanuit de filosofie van Burt Shavitz. Deze imker voorzag in zijn levensbehoeften door honing te verkopen. In de jaren tachtig kwam hij in contact met alleenstaande moeder Roxanne Quimby die dakloos was en met haar kinderen in een tent woonde. Ze zag wel wat in de bijen van Burt en samen startten ze de onderneming Burt’s Bees. Eerst met de verkoop van bijenwas in de vorm van kaarsen en meubelwas, maar dit liep zo goed dat er op den duur beautyproducten bij kwamen. In 1993 kocht Roxanne Burt voor vier miljoen dollar uit en verhuisde ze naar North Carolina waar de onderneming uitgroeide tot een miljoenenbedrijf.

Kleine kanttekening is dat Burt’s Bees in 2007 is overgenomen door het bedrijf Clorax dat ook andere merken voert waarop dierproeven worden uitgevoerd. Burt’s Bees is vooralsnog wel dierproefvrij en is gecertificeerd door Leaping Bunny. De meeste producten zijn daarnaast honderd procent natuurlijk. Vegans moeten even verder zoeken, de producten zijn vanwege de bijenwas niet plantaardig. Ik kreeg drie verschillende producten opgestuurd. Een lipshimmer in de kleur Peony. De lippenbalsem met granaatappel en een setje met tinnen blikjes waar naast een lippenbalsem ook nog een cuticlecream en handenbalsem in zit.

Lipproducten Burt's Bees. Foto: Claudia Pietryga

Lipproducten Burt’s Bees. Foto: Claudia Pietryga

 

Lippenbalsem met granaatappel – 4,25 gram – 3,95 euro
Exact deze lippenbalsem heb ik in mijn allereerste review behandeld. Destijds was ik er erg enthousiast over. Inmiddels heb ik veel andere merken geprobeerd, maar ik moet zeggen dat ik de deze lippenbalsem nog steeds goed kan waarderen. De enige balsems die in mijn ogen echt nog heel veel beter zijn, zijn de Moon en Sun treatmentbalms van Hurraw. Die voeden extreem goed, maar voelen ook wat dikker aan op de lippen. Deze fruitig geurende balm van Burt’s Bees voelt wat lichter en minder plakkerig aan. Mijn lippen blijven enkele uren heerlijk zacht en voelen ook nog gevoed aan als de balm van mijn lippen is verdwenen.

Helianthus annuus (sunflower) seed oil, cera alba (beeswax, cire d’abeille), cocos nucifera (coconut) oil, ricinus communis (castor) seed oil, lanolin, aroma (flavor)*, punica granatum (pomegranate) seed oil, tocopherolrosmarinus officinalis (rosemary) leaf extract, glycine soja (soybean) oil, canola oil (huile de colza), carmine, benzyl salicylate, cinnamal, citral, eugenol, geraniol, hydroxycitronellal, limonene, linalool. *natural flavor

Lipshimmer ‘Peony’ – 2,5 gram – 7,99 euro

De lipshimmers verschillen van de lippenbalsem door hun slanke verpakking en natuurlijk het feit dat het licht gekeurde lippenbalsems zijn mét subtiele glitter. Er zijn twaalf kleuren verkrijgbaar. Handig is dat je de kleur van de shimmer kunt herkennen aan de kleur dop zodat je niet lang hoeft te zoeken als je meerdere lipshimmers in je bezit hebt. Peony is een oudroze kleur, erg mooi! Er zit een muntgeurtje en licht smaakje aan. De verzorging is wel iets minder langdurig dan de lippenbalsem die hierboven staat beschreven, maar is alsnog prima. Ook het kleurtje blijft wel even op je lippen. Een leuk product, ideaal ook voor de feestdagen wanneer je niet zo’n lipstickfan bent maar wel iets meer wilt dan alleen ‘naakte’ lippen.

Ricinus communis (castor) seed oil, oleic/linoleic/linolenic polyglycerides, cera alba (beeswax, cire d’abeille), aroma (flavor)*, silica, helianthus annuus (sunflower) seed oil, olea europaea (olive) fruit oil, jojoba esters, ammonium glycyrrhizate, tocopherol, glycine soja (soybean) oil. +/- (May contain): CI 77163 (bismuth oxychloride), CI 77861 (tin oxide), CI 77491, CI 77492, CI 77499 (iron oxides), CI 77019 (mica), CI 75470 (carmine), CI 77891 (titanium dioxide), CI 77947 (zinc oxide). *natural flavor

Tin trio met Hand Salve, Beeswax Lipbalm en Lemon Butter Cuticle Cream – 8,5 gram per blikje – 12,95 euro
Schattig setje met drie kleine blikjes in een uitschuifbare kartonnen doosje. Een leuke manier om kennis te maken met meerdere producten van Burt’s Bees, maar natuurlijk ook een leuk cadeautje voor een jarige of onder de kerstboom. De tinnetjes bevatten 8,5 gram product, het dubbele dus van de gewone lippenbalsems in stickvorm.

De Hand Salve is een lichte handbalsem die heerlijk naar rozemarijn en lavendel geurt. Het is een balsem en dus geen crème, maar hij trekt erg snel in en door zijn lichte textuur laat hij zich gemakkelijk uitsmeren. De Beeswax Lip Balm is het klassieke lipproduct van Burt’s Bees. Ik vind het verzorgende effect op mijn lippen wel minder dan de stick met granaatappel. Ook is de pepermunt vrij sterk, wanneer ik de lippenbalsem iets te royaal aanbreng voel ik de frisheid van de pepermunt in mijn ogen. De Lemon Butter Cuticle Cream is de Amerikaanse tegenhanger van Lemony Flutter van Lush. Ik kon de toch wat chemische geur van Lemony Fluter nooit zo goed waarderen, maar deze van Burt’s Bees vind ik daarentegen wel heel lekker fris en natuurlijk ruiken. Het product is wat dikker dan de andere tinnetjes en trekt razendsnel in mijn nagelriemen.

Burt's Bees. Foto: Claudia Pietryga

Burt’s Bees. Foto: Claudia Pietryga

 

Ingrediënten Hand Salve: prunus amygdalus dulcis (sweet almond) oil, olea europaea (olive) fruit oil, cera alba (beeswax, cire d’abeille), helianthus annuus (sunflower) seed oil, lavendula hybrida (lavandin) oilrosmarinus officinalis (rosemary) leaf oil, eucalyptus globulus oil, lavandula angustifolia (lavender) flower oil, tocopherol, rosmarinus officinalis (rosemary) leaf extract, glycine soja (soybean) oil canola oil (huile de culza), linalool, limonene.

Ingrediënten Beeswax Lip Balm: cera alba (beeswax, cire d’abeille), cocos nucifera (coconut) oil, helianthus annuus (sunflower) seed oil, mentha piperita (peppermint) oil, lanolin, tocopherolrosmarinus officinalis (rosemary) leaf extract, glycine soja (soybean) oil, canola oil (huile de colza), limonene.

Ingrediënten Lemon Butter Cuticle Cream: prunus amygdalus dulcis (sweet almond) oil, beeswax, citrus medica limonum (lemon) peel oil, theobroma cacao (cocoa) seed butter, euphorbia cerifera (candelilla) wax, beta-carotenerosmarinus officinalis (rosemary) leaf extract, tocopherol, helianthus annuus (sunflower) seed oil, glycine soja (soybean) oil, canola oil, vegetable oil.

Ik ga binnenkort denk ik nog wat andere lipshimmers en tinted balms kopen. Ze brengen gemakkelijker aan dan een gekleurde lipgloss. Dus even snel onderweg aanbrengen gaat zonder gedoe (spiegeltje) en ze geven mijn lippen toch net even wat extra’s. Ook de cuticlecream en handsalve vind ik echte aanraders. Burt’s Bees is onder meer te koop bij Douglas, Kruidvat, De Tuinen en diverse online webshops.

Deze review bevat producten die door een fabrikant of ondernemer zijn opgestuurd. 

Edit 13-12-2013: Hmm ik zie net dat BB een Chinese webshop heeft?! Ik ga even uitzoeken hoe dit zit (worden de producten bijvoorbeeld ín lokale Chinese winkels verkocht of is het een webshop vanuit Hong Kong met PR-bureau in Shanghai).
Edit2  13-12-2013: Burt’s Bees is jaren geleden na de overname door Clorax al naar China gegaan en laat de producten lokaal ontwikkelen zodat dierproeven niet verplicht zijn. Zie hier!