Deeleconomie. Foto: tradesy.com

Deeleconomie ook met trouwjurken. Foto: tradesy.com

We zouden meer aandacht moeten hebben voor de deeleconomie. Dat vindt de invloedrijke columnist Thomas L. Friedman in een opiniestuk in de New York Times. Volgens hem zijn er veel nieuwe ondernemers die werk maken van delen en zo de Amerikaanse economie drijvende houden.

Friedman haalt als voorbeeld de website Tradesy aan. Dit is een website waar (met name) vrouwen tweedehands kleren kunnen kopen en verkopen. En het gaat hier meestal niet om goedkope weggevertjes die eigenlijk de kledingbak in moeten, maar vooral om duurdere mode. Ondertussen heeft Tradesy 1,5 miljoen klanten per maand.

Hij laat de oprichter van Tradesy aan het woord Tracy DiNonzio, die de site ooit begon omdat zij na een kort huwelijk haar trouwjurk wilde verkopen. Hoewel zij gewoon ondernemer is en de site als een commercieel project opstartte, vindt zij dat delen ook een nieuwe levensstijl is geworden. Zij noemt het “licht leven”:

“Mensen op de cutting edge van deze trend beschouwen gebruiksgoederen eerder als objecten om tijdelijk van te genieten en door te geven, dan als bezittingen. Persoonlijk heb ik niet meer het gevoel dat ik ook maar iets bezit. Ik geniet van mijn spullen — een dag, een week of een jaar. Ik zorg er goed voor, omdat ik ervan uitga dat ze een ander leven met iemand anders zullen hebben. Ik deel of verkoop waar ik genoeg van heb. En ik heb toegang tot producten en diensten die normaliter buiten mijn bereik liggen, zonder dat ik een stapel met spullen heb.”

Lees het hele artikel in de New York Times

Lees ook
[adrotate group=”1″]
Delen maakt hele economie gezonder en efficiënter
Kijktip 1Vandaag: “Delen gaat economie op z’n kop zetten”