Knolselderij. Foto: La.Catholique. Flickr

Knolselderij. Foto: La.Catholique. Flickr

Vandaag reis ik af naar Hilversum om een bezoekje te brengen aan de ‘kliekjeskoningin’ van Nederland: Puck Kerkhoven. Zij weet met kliekjes wel raad. Dat heeft ze reeds bewezen, want met haar boek ‘Het grote kliekjesboek‘ won ze in 2008 de Gouden Garde, de prijs voor het beste kookboek van het jaar. Kijken dus!


Selderijkoekjes

Puck’s recept voor selderijkoekjes is tevens te lezen op: www.puckkerkhoven.nl:

Voor 6 tot 8 personen

– 1 middelgrote harde selderijknol
– 1 grote ui
– 1 ei
– ½ eetlepel kerriepoeder
– versgemalen peper en zout
– ca. 10 eetlepels bloem
– 100 gram bakboter of margarine

Snijd met een flink mes onder- en bovenkant van de knol en schil hem dik. Wees vooral bij de wortelige onderkant niet zuinig. Snijd in dikke plakken en rasp die op een grove schaaf, of met behulp van de keukenmachine. Het resultaat moet een berg selderijsliertjes zijn. Pel ui en rasp die ook. Vermeng met selderij, kerrie, peper, zout en losgeklopt ei. Voeg nu op gevoel zoveel gezeefde bloem toe, dat een licht vochtig beslag ontstaat. Vorm koekjes met een doorsnee van circa 6 cm tussen de handpalmen.

Smelt bakboter in een grote koekenpan en bak de selderijkoekjes op een rustig vuur goudbruin en knapperig aan de randen. Druk tijdens het bakken een beetje plat met een pannenkoekmes of spatel. Bak in meerdere shifts. Serveer koekjes warm, bijvoorbeeld bij boerenkool of erwtensoep.

Of klik op deze link.

Deze tip is afkomstig van Waste Watchers NL. Elke woensdag plaatst Thomas Luttikhold een nieuwe tip op zijn Youtube kanaal, toepasselijk genaamd “Wasteless Wednesday”. Luttikhold vindt dat in de wereld van morgen geen plaats meer is voor voedselverspilling, en verzamelt daarom zo veel mogelijk tips om voedselverspilling tegen te gaan.

Wil je op de hoogte blijven van zijn acties? Volg Waste Watchers via facebook of abonneer je op het Youtube kanaal van Wasteless Wednesday.