Geen subsidie maar investering in groene stroom. Foto: Public Domain Pictures, Flickr

Geen subsidie maar investering in groene stroom. Foto: Public Domain Pictures, Flickr

Je hoort het regelmatig: stroom van windmolens en andere groene bronnen wordt gesubsidieerd. Maar volgens Willem Smelik van Meewind is dit een verkeerde voorstelling van zaken. “Het is geen subsidie, maar een investering die je als samenleving doet in een nieuwe structuur.”

Smelink doet zijn uitspraken in een interview met Duurzaam Nieuws. Volgens Smelik worden ideeën als deze benadrukt door partijen die een belang hebben in de fossiele industrie. Denk aan energiebedrijven die op kolen of olie draaien. Smelik: “Er zijn partijen die er belang hebben bij hebben dat de oude structuur in stand blijft. Dat geldt bijvoorbeeld voor de traditionele energiemaatschappijen, die energie produceren op basis van fossiele brandstoffen. Een kolencentrale wordt immers minder rendabel als de duurzame energieproductie toeneemt.”

“Windparken zijn duur. Zonnepanelen zijn duur. Subsidie is duur. Dat wordt dan gezegd”, aldus Willem Smelik. “Maar subsidie in duurzame energie – bijvoorbeeld in een windpark op zee – moet je niet zien als een kostenpost, maar als een investering.” En, let op, een investering die zich terugverdient.

Lees het hele artikel op Duurzaam Nieuws

De Duitse energie-expert van Greenpeace, Thomas Breuer, vertelde hetkanWel een vergelijkbaar verhaal over de Duitse Energiewende. Je hoort in Nederland regelmatig dat de Duitsers groene stroom op ons net dumpen die goedkoop is omdat het gesubsidieerd zou worden. De waarheid ligt echter anders. Duitse burgers betalen de Energiewende namelijk zelf, aldus Breuer. In Duitsland krijgen burgers een opslag op de energienota die de investeringen in groene energie mogelijk maken.

Bovendien zijn de afgelopen decennia de kolen- en kernenergiesectoren ook gesubsidieerd. Maar dan op een wijze die de burger niet direct op een factuur of rekening ziet. Breuer noemt dit “marktverstoringen.” In 60 jaar tijd heeft de kolensector in Duitsland bijvoorbeeld het ontzagwekkende bedrag van 423 miljard (!) euro aan stiekeme subsidies ontvangen. De kernenergiesector kreeg 239 miljard euro toegeschoven. Daarbij valt de ‘subsidie’ in duurzame energie in het niet.

Lees hier ons interview met Thomas Breuer over de Duitse Energiewende.

Lees ook
[adrotate group=”2″]
Liesbeth van Tongeren: “Groene industriepolitiek neemt boosheid Groningers weg”
Waarom Samsom gelijk heeft: geld laten rollen is goed voor groene economie