Walhub in de IKEA. Foto: Upwell Design

Walhub in de IKEA. Foto: Upwell Design

De uiteindelijke gebruikers jouw product laten testen is misschien wel de belangrijkste fase van een ontwerpproces. Je kunt als ontwerper nog zulke mooie dingen maken, maar als niemand ze wil gebruiken en kopen, heb je er niets aan.

Voor kleine, onafhankelijke ontwerpstudio’s is dit nogal eens een probleem. Waar vind je een groep mensen bereid om jouw product te testen? Het kost veel geld om bijvoorbeeld een onderzoekslab in te richten of focusgroepen te organiseren. Dit geld hebben ze vaak niet.

Justin Porcano van Upwell Design ontwierp de Walhub: een slim systeem waarmee je belangrijke dingen zoals je sleutels en post naast je lichtknopje kunt bewaren. Hij besloot niet moeilijk te doen en te kijken naar wat er al is. Er bestaat namelijk al een plek die voor hem perfect is voor zijn gebruikersonderzoek: de IKEA. De klanten van deze meubelgigant zijn een goede afspiegeling van de gebruikers die hij voor zijn Walhub voor ogen had.

Hij maakte de prijskaartjes van IKEA na (Walhub werd natuurlijk Wälhub), kocht via eBay een oude medewerkerspolo en installeerde een Walhub in een IKEA winkel. Hij filmde de reacties van de klanten op zijn product. Iedereen die er eentje in zijn gele tas gooide, mocht de Wälhub gratis mee naar huis nemen. Een gewaagde en gedurfde actie. En mooi omgedacht.

Met dank aan Michel Jansen voor de tip.

Bron: Omdenken // Nelleke Poorthuis