Oesterzwammen. Foto: Rob Stoeltje Flickr

Oesterzwammen. Foto: Rob Stoeltje Flickr

Vandaag een pracht tip uit Rotterdam. Drie tips zelfs! Ik ben namelijk op bezoek bij Rotterzwam. In het verlaten Tropicana, dat ooit diende als zwemparadijs, maken zij oesterzwammen uit … koffiedik! Daarnaast kun je nog meer met koffiedik doen en dat laten de mannen van Rotterzwam weten.

3 tips om koffiedik te hergebruiken

Tip 1: koffiedik is een goede bodemverbeteraar
Koffiedik kun je met alle gemak op de grond van je moestuin gooien. Verwijder wel de koffiefilter, deze is namelijk moeilijk afbreekbaar in de natuur. Spreidt de koffiedik wel goed uit met je hand of een harkje. Een grote hoeveelheid koffiedik op één locatie zorgt voor schimmel.

Tip 2: koffiedik is een goede gootsteenontstopper
Dit klinkt een beetje gek, maar er zitten bepaalde oliën in de koffiedik die de doorstroming van je gootsteen stimuleren. Vuil plakt zich aan deze oliën en spoelt hiermee door de gootsteen. Doe dit wel met voldoende heet water, anders loop je het risico dat de koffiedik blijft steken in je gootsteen.

Tip 3: Oesterzwammen kweken op basis van koffiedik
Dit klinkt heel moeilijk, maar is het niet. Wat je nodig hebt is koffiedik, stro, oesterzwambroed en een goede stevige zak. Wat je vervolgens moet doen? Dat zeggen de mannen van Rotterzwam liever zelf. Kijk daarom even op hun website over hoe en wat!

Zo zien we maar dat koffiedik, iets wat wij in grote getallen weggooien, helemaal geen afval is. Integendeel, het is een grondstof of een middel tegen vele facetten!

Tot zover jouw wekelijkse dosis anti-food waste!

Deze tip is afkomstig van Waste Watchers NL. Elke woensdag plaatst Thomas Luttikhold een nieuwe tip op zijn Youtube kanaal, toepasselijk genaamd “Wasteless Wednesday”. Luttikhold vindt dat in de wereld van morgen geen plaats meer is voor voedselverspilling, en verzamelt daarom zo veel mogelijk tips om voedselverspilling tegen te gaan.

Wil je op de hoogte blijven van zijn acties? Volg Waste Watchers via facebook of abonneer je op het Youtube kanaal van Wasteless Wednesday.