Om de natuurlijke zweetgeur te verbergen werden al in het oude Egypte aluinkristallen met water vermengd en brachten de Romeinen een mengsel van houtskool en geitenvet onder de oksels aan. Tegenwoordig kopen we massaal deodorant in de winkel om fris te ruiken, maar met dit recept is dat helemaal niet meer nodig!

Deze makkelijk te maken deodorant gebruik ik nu zo’n 7 maanden en ik ben er erg tevreden mee. Het is een fijn recept omdat het effectief is tegen zweetgeurtjes, niet chemisch is, goedkoop is om te maken en het voorkomt tegelijkertijd onnodig afval. Je hoeft geen spuitbussen of rollers meer in de afvalbak te gooien.

Let op: deze deodorant zorgt er niet voor dat je minder gaat transpireren. Zweten is tenslotte een normaal proces van het lichaam waarbij afvalstoffen uitgescheiden worden. Het belangrijkste is dat je met deze zelfgemaakte deodorant vrij zal zijn van zweetluchtjes!

Zelf deocorant maken. Foto: Emily Lowe

Zelf deodorant maken. Foto: Emily Lowe

Recept voor zelfmaak deodorant

4 eetl kokosolie
3 eetl baking soda (natrium bicarbonaat)
2 eetl maizena
1 eetl glycerine

Verwarm de kokosolie een klein beetje als deze hard is (bijvoorbeeld op de verwarming); je moet door de kokosolie kunnen roeren maar het hoeft niet vloeibaar te zijn. Meng alle ingrediënten door elkaar en doe de pasta in een afsluitbaar potje. Haal met je vinger een klein beetje pasta uit het potje en wrijf je het onder je oksels. De glycerine kan je weglaten uit het recept, maar dan wordt de pasta wel wat harder en is dan iets moeilijker om aan te brengen. De kokosolie kan op warme dagen vloeibaar worden, dus dan is het aan te raden om deze deodorant op een koele plek te bewaren.

Naar aanleiding van de vele nieuwsberichten over de schadelijke effecten van plastic afval op het milieu, besloot Emily Lowe haar hoeveelheid aan plastic afval drastisch te verminderen. Zette ze voorheen met haar gezin met 5 personen elke twee weken een grote zak plastic aan de straat, nu is het nog maar een minizakje per twee maanden. Elke week geeft zij tips om zelf ook te minderen met (plastic) afval. Volg haar ook via haar website of haar facebookpagina “Leven Zonder Afval”.