Broedcellen van bijen met (i, ii en iii) en zonder (iv) plastic. Foto: Ecosphere

Broedcellen van bijen met (i, ii en iii) en zonder (iv) plastic. Foto: Ecosphere

Misschien dat bijen het ook zat worden, al dat plastic in het milieu. Onderzoekers ontdekten namelijk dat bijen plastic hergebruikten als nestmateriaal. En ze deden dat niet omdat er geen geschikte andere materialen beschikbaar waren. De nijvere beestjes doen dus aan recycling!

Bijen gebruiken verschillende materialen om hun nesten te bouwen, afhankelijk van de soort. Bladeren, modder en zelfs kleine steentjes doen dienst. Sommige bijen waren blijkbaar gecharmeerd van plastic. Wetenschappers van de Universiteit van York en Guelph Universiteit uit Canada deden namelijk onderzoek naar bijennesten en ontdekten daar plasticresten. In één nest was bijna 25% van het bladermateriaal vervangen door plastic. Ook vonden zij stukken plastic met typische bijtmarkeringen die achterblijven als bijen materiaal verzamelen.

De bijen gebruikten het plastic terwijl er genoeg andere materialen voorhanden waren. Volgens de onderzoekers betekent dit dat de bijen het plastic niet gebruiken bij gebrek aan beter. De dieren wisselden ook tussen verschillende materialen. Zo gebruikte een groep behangersbijen plastic waarna ze weer terugkeerden naar hun reguliere bouwmateriaal voor nesten: bladeren.

De onderzoekers zijn niet onverdeeld enthousiast over het gebruik van plastic. Het kan bijvoorbeeld de kans vergroten dat er schimmel in het nest komt. Maar de bijen zien volgens de wetenschappers blijkbaar ook voordelen bij het plastic. Mogelijk kan het de groei van parasieten tegengaan.

Maar bovenal is het gebruik van plastic een toonbeeld van aanpassing. De onderzoekers: “Hoewel het misschien toevallig verzameld is, kan het nieuwe gebruik van plastic in de nesten van bijen een weerspiegeling zijn van aanpassingseigenschappen. Deze zijn nodig voor het overleven in een steeds meer door mensen gedomineerd milieu.”

Kortom, plastic blijft afval dat onze planeet vergiftigt, maar bijen zijn niet voor één gat te vangen. En dat laatste is goed nieuws.

Bron: Motherboard, Grist

Lees ook
Utrecht doet plastic waterflesjes in de ban
5 manieren om zelf massale bijensterfte te stoppen
Leven zonder plastic: 39 tips