Bron: Fairphone

Bron: Fairphone

De Fairphone is nog te koop als je een abonnement neemt bij KPN. De telecomprovider bestelde vorig jaar 1.000 exemplaren tijdens de crowdfundingsactie van Fairphone. Deze zijn gisteren, donderdag 6 februari, op de markt gekomen. De overige 24.000 eerlijke telefoons zijn al verkocht.

Fairphone is een Nederlands initiatief om een eerlijke telefoon te maken. De telefoon is zoveel mogelijk gemaakt met “conflict-vrije” grondstoffen en onder eerlijke arbeidsomstandigheden. Dat is nodig omdat de productie van elektronica veel ellende met zich meebrengt. De winning van grondstoffen wordt door sommigen wel de “grootste humanitaire ramp ter wereld” genoemd.

In juni vorig jaar bleek de crowdfundingsactie om de productie van de eerste Fairphone te starten een doorslaand succes.

De telefoon is overigens nog lang niet volledig eerlijk. Groen Links europarlementariër Judith Sargentini reisde in het najaar van 2013 naar een zogenaamd eerlijke tinmijn in Congo. Zij zag verbetering, maar ook nog veel misstanden en weinig controle of de grondstof ook echt eerlijk werd geproduceerd. De mensen achter de Fairphone benadrukken dat de telefoon een begin is, maar “lang nog niet eerlijk genoeg,” aldus oprichter Fairphone oprichter Bas van Abel.

De fairphone van KPN kun je hier bestellen. Je moet er wel een abonnement bij nemen.

Andere duurzaam telefoonconcept: Phonebloks
Motorola gaat revolutionaire ‘lego-telefoon’ Phonebloks ontwikkelen