Het PakhuisMaandagochtend startte de Sociale Cohesie Battle van Voor de Wereld van Morgen. Twee projecten, Het Pakhuis en Iemand Thuis, proberen zoveel mogelijk stemmen te vergaren. Elke stem is €5 waard die de ASN Bank betaalt. Daarnaast krijgt degene met de meeste stemmen een speciaal crowdsourcingsevent aangeboden. Zo kunnen zij de “wijsheid van de massa” inzetten om hun project nog beter te maken.

hetkanWel interviewde beide strijders. Hieronder vind je het interview met Gerda van de Glind van Het Pakhuis. Klik hier voor het interview met Iemand Thuis.

Update: de Battle is afgelopen. De winnaar is… Iemand Thuis. Feliciteer Iemand Thuis en wordt fan van het project. Zo helpt je dit project weer verder. Ook Het Pakhuis kan je ondersteuning goed gebruiken.

Over het pakhuis

Het Pakhuis is een plaats waar mensen hun talenten, ideeën en materialen kunnen delen en samen kunnen werken aan een duurzame, mooie en bovendien gezellige wereld. Het doel is om mensen in hun eigen stad een fysieke plaats te bieden. In het Pakhuis is altijd een gastheer of gastvrouw aanwezig, er zijn verschillende zithoeken van tweedehands meubels, er is een kast met spullen die je zo mee kunt nemen, en natuurlijk is er gratis koffie en wifi. Vanuit Het Pakhuis worden verschillende sociale activiteiten georganiseerd: van sjaals breien voor daklozen tot inspirerende lezingen.

Het project kent een vliegende start. Het eerste Pakhuis van Nederland opent deze week nog, op 20 februari, zijn deuren in Arhnem.

Het project wordt gezamenlijk ontwikkeld door Svenja Arends, Alice van Drie en Gerda van der Glind. Wij stelde Gerda van der Glind de volgende vragen:

Waarom zou iemand voor jouw project moeten kiezen?

Het project is er voor elke doelgroep, iedereen kan meedoen. Het project brengt mensen samen en zorgt voor gezelligheid. Wij willen een plek zijn waar mensen sociale contacten kunnen opdoen en daarnaast gezamenlijk hun spullen kunnen delen. Mensen willen elkaar graag helpen. We hebben laatst bijvoorbeeld contact gehad met een yoga docent die wel een cursus wou geven in het pand. Daarnaast krijgen we veel gratis spullen, we hebben ons servies bijvoorbeeld gratis kunnen ophalen via marktplaats

Hoe helpt meedoen aan de battle jouw project?

We betalen op dit moment nog alle kosten uit ons eigen spaarpotje, we kunnen het geld dus goed gebruiken. Met het geld kunnen we alle onkosten van het pand voor een half jaar financieren, inclusief koffie, internet en verwarming.

Waar komt jouw persoonlijke betrokkenheid vandaan?

Mijn neef, Pieter van der Glind heeft mij enthousiast gemaakt. Hij studeerde antropologie en heeft zijn eindscriptie over deel-initiatieven gedaan. Toen kwam op het idee om kleine pakhuisjes te ontwikkelen waar mensen in de buurt spullen met elkaar kunnen delen. Ik werk op dit moment nog in een kantoor waar ik vooral nietjes uit documenten haal. Genoeg tijd dus om te broeden op plannen om de wereld te verbeteren.

Wat was het moment dat je besloot hiermee te beginnen?

Ik heb eerst nagedacht over een klein pakhuis. Maar al snel begon ik na te denken over een grotere versie hiervan, waar mensen elkaar ook kunnen ontmoeten. En ik dacht op een gegeven moment, we moeten het maar gewoon gaan doen. En toen ging het allemaal heel snel, voor we het wisten hadden we de sleutels voor het pand in Arnhem. We waren ontzettend enthousiast over het project, en zijn er gewoon ingedoken.

Hoe ga je in de toekomst dit project financieren?

Het klinkt misschien een beetje naïef, maar we waren zo enthousiast dat we gewoon maar gestart zijn. Ik weet dat we niet altijd kunnen blijven draaien op subsidies en wedstrijden zoals deze. We zijn dan ook druk bezig met het ontwikkelen van een financieringsplan. We kunnen op termijn bijvoorbeeld een kleine bijdrage gaan vragen aan deelnemers. Hoe de financiering er in de toekomst precies uit zal zien weten we nog niet, maar ik ben er van overtuigd dat we het juiste model zullen vinden om voldoende geld bij elkaar te krijgen om de boel draaiende te houden.

Wat is je droom voor dit project?

Mijn droom is dat iedereen later een pakhuis kan opzoeken in zijn of haar stad, om daar gewoon een kopje koffie te drinken. Daarnaast zou ik graag zien dat kleine pakhuizen de norm worden in elke woonwijk, zodat mensen overal hun spullen met elkaar kunnen delen.

Hoe ziet het er over 5 jaar uit?

De komende vijf jaar hoop ik dat er in alle grote steden pakhuizen verschijnen. De interesse in dit soort locaties is zeker groot. We zijn al in gesprek over een pand in Zwolle.  Er moet een netwerk van pakhuizen door heel Nederland komen. Het moet natuurlijk wel steeds lokaal worden opgezet. Ik geloof dat over vijf jaar iedereen kan weten wat een pakhuis is, en het kan opzoeken in zijn of haar stad.

Welk project spreekt jou het meeste aan? Stem hier op je favoriet.