Zonnepanelen installatie. Foto: Flickr.

Zonnepanelen installatie. Foto: Flickr.

(Gesponsord partnerblog) Als je kiest voor zonnepanelen op je dak, heb je eenmalig hoge kosten. Daarna boek je alleen maar winst. Zonnepanelen zijn vanaf het begin winst voor het milieu, en uiteindelijk ook voor je portemonnee. Enkele rekenvoorbeelden.

Gemiddelde situatie

De populairste zonnepanelen kosten zo’n 350 euro per stuk en leveren ongeveer 250 Wp. De afkorting Wp staat voor Wattpiek: de hoeveelheid energie (in kWh) per jaar onder ideale omstandigheden. In Nederland zijn de omstandigheden niet ideaal. De werkelijke opbrengst is 20% lager, dus een zonnepaneel van 250 Wp levert zo’n 200 kWh per jaar (80% van 250).

Op een gemiddeld dak passen 10 van dergelijke panelen. Je betaalt dan 10 x 350 = 3500 euro voor de panelen. De installatie (die je het beste door een installatiebedrijf kunt laten verrichten) kost ongeveer 1000 euro aan materiaal en arbeidsloon. Totale kosten: 4500 euro.

Die 10 panelen op je dak produceren 2000 kWh per jaar. De prijs van 1 kWh is ongeveer 23 cent. Je bespaart dus 460 euro per jaar (2000 x 23 cent). Na 10 jaar is je totale besparing 4600 euro. Je hebt dan je investering van 4500 euro terugverdiend.

Met lening binnen 15 jaar terugverdiend

Heb je die 4500 euro uit het bovenstaande voorbeeld niet achter de hand, maar wil je toch graag panelen plaatsen, dan kun je ervoor kiezen het geld te lenen. Bij verschillende kredietverstrekkers zoals Kredietdesk kun je hiervoor een lening afsluiten. Stel, je gaat een persoonlijke lening aan van 4500 euro voor 7% per jaar en betaalt hem af in termijnen van 460 euro per jaar (de opbrengst van de panelen).

In het begin betaal je 315 euro rente per jaar (7% van 4500), aan het eind betaal je haast geen rente meer (7% van het laatste restje). Gemiddeld betaal je zo’n 160 euro rente en daalt de schuld met 300 euro per jaar (460 – 160). Je doet dus 15 jaar over het afbetalen (4500 / 300).

De langere termijn

Zonnepanelen gaan ongeveer 25 jaar mee. Schaf je ze aan uit spaargeld, dan leveren ze je per saldo 15 jaar lang winst op. Sluit je er een lening voor af, dan heb je uiteindelijk nog 10 jaar lang winst. Deze berekeningen zijn misschien te optimistisch, want het rendement van zonnepanelen neemt iets af naarmate ze ouder worden. Aan de andere kant: als de prijs van energie stijgt, stijgt ook het bedrag dat je jaarlijks dankzij je zonnepanelen bespaart.