De smart-zool heeft een gps zender in de hiel. Foto: Fastcompany

De smart-zool heeft een gps zender in de hak. Foto: Fastcompany

Doordat de levensverwachting steeds hoger wordt in westerse landen neemt het aantal alzheimer patiënten ook enorm toe. De verwachting is dat het aantal zal zijn verdubbeld in 2030. Eén van de vervelende aspecten van deze nare ziekte is dat mensen die er aan lijden vaak de weg kwijt raken. Dit is niet alleen een vervelende en vaak angstaanjagende ervaring voor de patiënten zelf, maar ook voor familie en verzorgers.

Daarom werd er in 2012 een gps-schoen op de markt gebracht door schoenenfabrikant Aetrex en technologie bedrijf GTX. Deze schoen heeft een gps zender in de rechter hak. Het idee werd in de pers goed ontvangen, maar uiteindelijk is het product geen succes geworden. Dit kwam voornamelijk doordat mensen met alzheimer of dementie vaak erg argwanend zijn als het gaat om nieuwe producten. Helemaal als het iets persoonlijks is zoals nieuwe schoenen.

Daarom komt GTX nu met de ‘slimme-zool’, deze kan simpelweg ingebracht worden in de schoen van een alzheimer patiënt. De hoop is dat de ouderen op deze manier het product sneller accepteren(of natuurlijk helemaal niet door hebben dat het er is). De verzorgers kunnen een zone instellen, en op het moment dat de patiënt daar buiten komt wordt er automatisch een waarschuwing afgegeven. Daarnaast kunnen ze ook op elk moment de locatie van de patiënt vaststellen door te bellen.

Voor de familie van een alzheimer patiënt scheelt het natuurlijk een hele boel stress dat er altijd een manier is om hun dierbare weer terug te vinden. Het product zal vanaf de zomer verkrijgbaar zijn.

Bron: Fastcompany

Lees ook
Dit toilet kan het leven van 2.5 miljard mensen verbeteren
[adrotate group=”2″]
Met fietsen verbrand je bijna net zoveel calorieën als met fitness