Projectie op de koepel van Borssele. Foto: Jeroen Staats, Greenpeace.

Projectie op de koepel van Borssele. Foto: Jeroen Staats, Greenpeace.

De kernreactor in Borssele heeft afgelopen maand toestemming gekregen om twintig jaar langer open te blijven dan de oorspronkelijk geplande levensduur. Greenpeace maakt zich ernstig zorgen over deze verlenging aangezien de nucleaire industrie geen extra maatregelen neemt voor de risico’s die hier aan verbonden zijn.  Daarom heeft Greenpeace via een projectie op de koepel van Borssele laten zien hoe een kernramp er daadwerkelijk uit zou zien. Je ziet de reactor steeds verder scheuren en uiteindelijk exploderen.

Kerncentrales blijven steeds langer open dan oorspronkelijk de bedoeling was.  Alleen in Europa zijn er al 66 centrales die 30 jaar of ouder zijn, 25 centrales zijn 35+ en 7 centrales (waaronder Borssele) zijn de 40 reeds gepasseerd. ‘Nieuwe centrales worden vanwege de hoge kosten nauwelijks nog gebouwd’, legt Jorien de Lege, campagneleider kernenergie van Greenpeace  uit. ‘Maar de nucleaire industrie heeft een achterdeur gevonden voor nog tientallen jaren extra kernenergie: levensduurverlenging.’

De kosten voor de kernramp in Fukushima zijn geschat op zo’n 143 miljard dollar. Mocht een er iets gebeuren met de centrale in Borselle, dan is de eigenaar slechts verantwoordelijk tot een schade van 1.2 miljard euro. Voor de rest van de schade is de staat verantwoordelijk.

Greenpeace publiceerde vandaag het rapport ‘Lifetime extension of ageing nuclear powerplants – entering a new era of risk’. Hierin betogen onafhankelijke wetenschappers dat kerncentrales alleen levensduurverlenging zouden mogen krijgen als de extra risico’s die dit met zich meebrengt ook daadwerkelijk worden verzekerd op kosten van de nucleaire industrie. De Lege: ‘Fukushima heeft ons opnieuw geleerd hoe hoog de kosten van een kernramp zijn. Kerncentrales zouden daarom verzekerd moeten worden voor een bedrag van minstens 100 miljard euro. Dit zou de prijs van energie met 1 a 2 cent per kilowattuur doen stijgen. Een stijging die voor veel exploitanten betekent dat zij de concurrentie met goedkopere, schone energiebronnen niet meer aan kunnen.

Bron: Greenpeace

Lees ook
Greenpeace dient internationale klacht in tegen Borssele
[adrotate group=”2″]
Windmolens draaien niet op subsidie, maar zijn investering in nieuwe structuur