Energie besparen. Foto: Urgenda

Energie besparen. Foto: Urgenda

Drie maanden lang gingen zestien zorghuizen met elkaar de strijn aan om zoveel mogelijk energie te besparen en comfort te behouden. Het winnende zorghuis Odendael realiseerde een besparing van € 70,- per bewoner en € 10.000,- in totaal. Dat berichten de organisatoren van de energiestrijd voor zorghuizen: Urgenda, Meneer de Leeuw en Habion.

“Zorghuizen kunnen, zo bleek uit de vorige Energiestrijd, met gemak zo’n 10% besparen op hun energieverbruik. Voor de 1900 zorghuizen in Nederland zou dit omgerekend naar geld in totaal om een slordige 20 miljoen euro gaan. In een tijd dat de zorg steeds duurder wordt en zorghuizen aan alle kanten met bezuinigingen worden geconfronteerd, is dit dus een belangrijke besparingspost. Energiebesparing levert zo een duurzame bijdrage aan betaalbare zorg,” aldus een persbericht van de drie organisaties.

De energiebesparingen uit de strijd zijn een gevolg van een mix van creatieve oplossingen zoals bewegingssensoren en het aanpassen energieverspillend gedrag.

Meer informatie op energiestrijd.nl

De Amsterdamse zorgorganisatie Amstelring denkt al een stap verder. Deze organisatie wil 9 zorgcentra in Amsterdam verduurzamen en zo “nul-op-de-meter” te krijgen, oftewel: energiekosten helemaal uitbannen. De voordelen van de energiebesparing komt ten goede aan de zorg.

Lees meer op energievastgoed.nl

Lees ook
[adrotate group=”1″]
Energielabel voor je huis: hier moet je op letten
Zonneboiler en warmtepomp: wat kun je ermee?