Kolenmijn en kolencentrales zorgen voor vernietiging van milieu. Foto: Bert Kaufman, Flickr

Kolenmijn en kolencentrales zorgen voor vernietiging van milieu. Foto: Bert Kaufman, Flickr

Als je pensioen opbouwt bij ABP, dan kun je tot vrijdag aanstaande stemmen om ervoor te zorgen dat jouw pensioengeld niet in fossiele grondstoffen zoals aardolie en aardgas geïnvesteerd zal worden. Onderzoekers van de Erasmus Universiteit zochten samen met de organisatie Fossil Free NL uit welke kandidaten voor het ABP verantwoordingsorgaan tegen investeringen in fossiele energiebedrijven zijn. Het ABP beheert €300 miljard euro, waarvan nu 10 miljard in bedrijven als Shell geïnvesteerd worden. Je stem kan dus grote impact hebben.

Chris Roorda, werkzaam bij onderzoeksinstituut DRIFT aan de Erasmus Universiteit Rotterdam is één van de initiatiefnemers: “Wij, en met ons een groeiend deel van de ABP-deelnemers, maken ons zorgen over de investeringen van ons pensioengeld in fossiele energiebedrijven, een sector met negatieve sociale en ecologische impact en grote financiële risico’s. We vinden dat ons pensioengeld juist moet bijdragen aan een duurzame toekomst. Uit nieuwsgierigheid naar welke kandidaten zich hard maken voor het heroverwegen van investeringen in fossiele energie zijn we dit initiatief gestart.”

Uit het onderzoek bleek opmerkelijk genoeg dat een grote meerderheid van de kandidaten al tegen verdere investeringen in fossiele energiebedrijven zijn. Vanwege steeds strengere CO2 wetgeving wereldwijd, kunnen energiebedrijven in de toekomst mogelijk hun voorraden aan steenkolen, olie en gas niet meer uit de grond halen. De waarde van deze bedrijven is voor een groot deel afhankelijk van deze fossiele voorraden. Investeren in deze bedrijven is dus niet alleen moreel-ethisch verdacht, maar ook financieel gezien onverstandig. Experts noemen dit ook wel de “carbon bubble”.

Over het desinvesteren in fossiele energiebedrijven is één kandidaat het meest uitgesproken: Lucas Venema (lijst CMHF Actieven). “Ik wil me inzetten om de investeringsstrategie in fossiele brandstoffen in vier jaar terug te brengen naar nul.” Maar ook andere kandidaten geven aan duurzaamheid hoog in het vaandel te hebben. Uit de Stemwijzer komen verder als zeer duurzame keuze: Linda Hilhorst (Lijst voor Onafhankelijk Pensioentoezicht), Jurjen Hoekstra (Lijst voor Onafhankelijk Pensioentoezicht), Annemarie van Luik (Aob Onderwijsbond) en Jeroen Maat (ABP in beweging, AFMP/MARVER-NPB).

Lees het hele onderzoek over de kandidaten voor het ABP verantwoordingsorgaan hier

Lees ook
[adrotate group=”2″]
Grote bedrijven verwachten dat CO2 belasting op termijn er echt komt
Knappen van CO2 zeepbel groot risico voor investeerders