Babymatrassen vaak schadelijk voor gezondheid. Foto: Prolana

Babymatrassen vaak schadelijk voor gezondheid. Foto: Greenjump

(gesponsorde partnerblog) 

Babymatrasjes van schuim ademen schadelijke stoffen uit, Er zijn al eerder onderzoeken gedaan naar schadelijke stoffen in babymatrasjes, maar onlangs is door de Universiteit van Texas nieuw onderzoek gedaan.

Wat werd onderzocht?

De meeste babymatrasjes, en dan hebben we het over die van niet-natuurlijke materialen, zijn gemaakt van een dikke laag polyurethaan of polyester schuim (onder andere koudschuim of traagschuim) met daaromheen een dunne waterproof plastic laag. In het productieproces van deze matrasjes wordt verder gebruik gemaakt van verschillende lijmsoorten en toevoegingen. In combinatie met het op petroleum gebaseerde schuim en plastic ademen dit soort matrasjes schadelijke VOC’s uit. In het onderzoek zijn meer dan 30 verschillende VOC’s gevonden. De concentratie van deze VOC’s is uitgebreid getest.

VOC’s?

VOC’s = volatile organic compounds. In het Nederlands worden ze VOS genoemd: vluchtige organische stoffen, oftewel stoffen die gemakkelijk verdampen. Denk hierbij onder andere uit componenten van brandstoffen en oplosmiddelen. Deze stoffen zijn gerelateerd aan een aantal verschillende milieuproblemen, waaronder klimaatverandering, (zomer)smog en verzuring. Verder is van sommige van deze stoffen bekend dat zij schadelijke effecten op de menselijke gezondheid kunnen hebben.

Eerder werd al aangetoond dat chronische blootstelling aan VOC’s het risico op longinfectie, allergieën en astma bij kleine kinderen vergroot.

Babymatrasjes en VOC uitstoot. Foto: Greenjump

Babymatrasjes en VOC uitstoot. Foto: Greenjump

Het nieuwste onderzoek

In het nieuwste onderzoek zijn de uitgewasemde VOC’s in nieuwe en gebruikte matrasjes van polyurethaan en polyester gemeten. De conclusie was dat 2,5 cm boven het matras, waar de baby ademt, de concentratie VOC’s hoger is dan in het midden van de kamer.

Andere schadelijke stoffen in babymatrasjes

Naast VOC’s kunnen babymatrasjes nog andere schadelijke stoffen bevatten. Denk bijvoorbeeld aan de vinyl waterdichte hoes die veel matrasjes hebben, en waarin weekmakers kunnen voorkomen. Daarnaast is polyurethaan erg brandgevoelig waardoor er schadelijke brandvertragende stoffen aan worden toegevoegd. Er lijken helaas nog geen gezonde, onschadelijke brandvertragers te bestaan.

Conclusie en advies

De oplossing is eigenlijk heel gemakkelijk: kies voor een babymatras van natuurlijke materialen dat niet gemaakt is van schuim. Denk daarbij aan natuurlatex, kokos en biologisch katoen. Zo’n matras ademt geen schadelijke VOC’s uit en is van nature nog brandwerend ook. Ook voor volwassenen zijn er matrassen van biologische en natuurlijke materialen te verkrijgen.