De walvis Grommet maakt sprong van blijdschap. Foto: Pirate's Cove Whale and Seabird Cruises, Facebook

De walvis Grommet maakt sprong van blijdschap. Foto: Pirate’s Cove Whale and Seabird Cruises, Facebook

De internationale gemeenschap moet lef tonen en in actie komen om de vervuiling van oceanen tegen te gaan. Die oproep zal staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken dinsdag in Den Haag doen bij de opening van de ‘oceanentop’, waaraan deze week vijfhonderd mensen uit tachtig landen meedoen. Dat meldt nu.nl vandaag.

Volgens Dijksma weten velen wel wat er nodig is om zeeën en oceanen schoner en gezonder te maken, maar lopen veel maatregelen en andere initiatieven stuk op tegengestelde belangen. Nederland wil in internationaal verband afspraken maken om overbevissing te voorkomen en duurzamere vormen van visserij te stimuleren.

Ook in ons land gebeurt er volgens het ministerie van Economische Zaken het nodige om visserij te verduurzamen. In de Noordzee worden naar verwachting voor de zomer een aantal gebieden als beschermd natuurgebied aangewezen. Het gaat daarbij om Friese Front (288.000 hectare), Klaverbank (123.500 hectare) en Doggersbank (471.500 hectare), een oppervlakte samen ter grootte van Gelderland en Overijssel. Begin 2015 starten bovendien pilotprojecten in de Noordzee om schelpenbanken te herstellen. Deze banken zijn essentiële kraamkamers voor vis.

Hier vind je de hele toespraak die Dijksma bij de opening van de top uitspreekt

Bron: nu.nl, rijksoverheid

Lees ook
[adrotate group=”1″]
Top 5 schokkende feiten over de oceaan
Onderwaterfotograaf Dos Winkel: “In 30 jaar tijd zag ik de oceaan alleen maar achteruit gaan”