Foto: Maja Dumat, Flickr

Foto: Maja Dumat, Flickr

Greenpeace is gestart met de petitieactie ‘Red de bijen’ om bijensterfte tegen te gaan. Tuincentra, in het bijzonder de Intratuin, worden opgeroepen om te stoppen met het behandelen van hun planten met bijendodende pesticides. De petitie is ondertussen door meer dan 23.000 mensen getekend.

De Intratuin heeft ondertussen gereageerd op de actie. Zij melden: “Het verkregen inzicht uit het onderzoek van Greenpeace kunnen en willen we niet laten passeren. We zoeken momenteel de herkomst van de planten en de daar geldende toelatingseisen uit. Bij niet toegelaten gebruik zullen wij gepaste maatregelen nemen richting onze leveranciers.” De hele tekst van de reactie vind je op de site van TROS Radar, die een uitzending aan het onderzoek wijdde.

Boeren, imkers en wetenschappers slaan de laatste jaren groot alarm over massale bijensterfte. Sinds het eind van de jaren negentig is de sterfte onder de bijen massaal toegenomen. Waar twintig jaar geleden ongeveer 10% van de bijen in Europa en Noord-Amerika de winter niet overleefde, sterft momenteel 20 tot 25% van de bijen tijdens de winter.

Uit onderzoek van Greenpeace blijkt dat pesticiden de laatste jaren in steeds grotere mate voorkomen in de natuurlijke leefomgeving van de bij. Niet alleen wordt het gebruikt in de land- en tuinbouw, ook planten in parken, op schoolpleinen en zelfs in tuincentra dragen bij aan de massale bijensterfte.

Uit recent onderzoek onder planten in tuincentra bleek dat van de 69 onderzochte planten slechte één monster geen enkel bestrijdingsmiddel bevatte. In 57 van de gevallen bleken de planten behandeld te zijn met één van de 22 in Nederland illegale, en voor bijen schadelijke, bestrijdingsmiddelen. Bij de intratuin werden de meeste pesticides op planten gevonden.

Volgens Greenpeace is de oorzaak van de sterfte een combinatie van factoren. Ten eerste worden de akkers monotoner waardoor bijen niet genoeg voedsel vinden. Het gevolg is dat de bijen verder moeten vliegen en hongeriger en vermoeider worden. Parasieten zoals de varroamijt, die zich voeden met het bloed van bijen, zijn dan extra gevaarlijk.

De grootste bedreiging voor de bij zijn echter giftige bestrijdingsmiddelen. Vooral pesticiden met neonicotinoïden zijn populair maar extreem schadelijk omdat het gif zich door de hele plant verspreidt. Bijen die met het gif in aanraking komen, sterven vaak direct of indirect aan de bijwerkingen. Ze verliezen het vermogen de kast terug te vinden, vergeten de geuren van bloemen en herkennen hun eigen nest niet meer.

Vandaar dat Greenpeace een actie is begonnen om de bij te redden. Middels een petitie wil Greenpeace tuincentra over halen uitsluitend nog producten te verkopen waarop geen voor bijen of mensen schadelijke pesticiden zijn toegepast. Daarnaast wordt voor een Europees verbod op bestrijdingsmiddelen die schadelijk zijn voor bijen gepleit. Ook vindt Greenpeace dat de EU-lidstaten nationale actieplannen moeten aannemen voor bescherming van bijen en wilde bestuivers zodat de natuurlijke leefomgevingen van de vliegende bestuivers behouden blijft.

Wil je meedoen, dan kun je de petitie ondertekenen op reddebijen.nl. Ook worden er op de site andere manieren genoemd in actie te komen voor de bij.

Lees ook
[adrotate group=”1″]
Kijktip: Gif op planten uit tuincentrum schadelijk voor bijen
Zo red je bijen en hommels van massale sterfte: 6 tips