Lekker buiten spelen. Foto: Brittany Randolph, Flickr

Lekker vrij spelen. Foto: Brittany Randolph, Flickr

De mogelijkheden voor kinderen om zelf te bepalen op wat voor manier ze willen spelen en ontdekken nemen steeds meer af. Bange ouders houden hun kinderen liever binnen.

Kinderen moeten en mogen zo veel vandaag de dag, ze worden in de watten gelegd en onder druk gezet. Zonder de vrijheid om te spelen en te ontdekken zullen ze nooit de sociale vaardigheden aanleren die hen bekwamen in het volwassen zijn.

Als je kinderen wel die vrijheid geeft, dan blijkt dat wat ze wíllen leren precies die vaardigheden zijn die hoog staan aangeschreven in de samenleving en die uitzicht bieden op een goede baan en een aangenaam leven. Voorbeelden genoeg van evolutiepsycholoog Peter Gray in het webmagazine Aeon.

Gray: “Terwijl ze spelen leren kinderen de belangrijkste levenslessen, de lessen waarin ze niet onderwezen kunnen worden op school. Om deze lessen goed te leren, hebben kinderen veel spel nodig — heel veel, zonder bemoeienis van volwassenen.”

In de nieuwe 360 staat een achtergrondartikel van Hanna Rosin over het belang van vrij spelen en de schade die overbeschermdende ouders hun kinderen toebrengen.

360, het beste uit de internationale pers.

Bron: 360

Koop 360 in de kiosk of de app store. Volg 360 ook op Twitter of Facebook.

Meer van 360

Onderzoekers Yale: Echt eten is het beste dieet

Auteursrecht beperkt verspreiding van kennis

Poetin heeft het ook op Finland voorzien