Foto: Facebook Greenpeace, Weidegang

Foto: Facebook Greenpeace, Weidegang

Verbazing alom na het verschijnen van verschillende foto’s op Twitter en Facebook deze week. Op een akker met doodgespoten gras liepen de melkkoeien rustig te grazen. Ogenschijnlijk kan dit niet gezond zijn. Koeien die doodgespoten gras eten en vervolgens melk geven dat wij als consumenten opdrinken. Bij voorbijgangers rees de vraag hoe het kan dat dit is toegestaan in Nederland.

hetkanWel zocht het uit en vroeg daarnaast een biologische melkveehouder uit de buurt om zijn mening.

Gerard Mul, biologische melkveehouder in het Drentse Echten, reageert door te stellen dat de desbetreffende boer binnen de richtlijnen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft gehandeld. Het Ctgb stelt dat drie tot vijf dagen nadat gras bespoten is, koeien er weer op mogen grazen. De boer uit het Drentse Havelte liet zijn koeien ruim veertien dagen na het spuiten weer op het land en overtreedt de regelgeving daarmee niet.

Gerard vraagt zich af of dit is wat we moeten willen in Nederland. Koeien op gele velden laten grazen is niet goed voor de beeldvorming richting de consument en bovendien kan het niet gezond zijn.

Foto: Twitter, @polyheksje

Een van de reacties op het doodgespoten perceel met grazende koeien Foto: Twitter, @polyheksje


De biologische melkveehouder stelt: “We kunnen er wel allemaal onderzoeken bijhalen maar volgens mij is het gewoon logisch nadenken dat dit niet gezond is. Melk is een product van hetgeen wat de koe eet. De beste rauwmelkse kaasmakers bepalen door de voeding van de koe hoe hun kaas smaakt. Daarnaast zijn er nu wettelijke eisen aan het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen en het gehalte aan residu wat er in de voeding mag komen. Maar we kunnen er over een aantal jaar wel achter komen dat wat wij nu een acceptabel residu niveau vinden een veroorzaker blijkt te zijn van een aantal ziektes of afwijkingen.”

De boer uit Havelte die zijn koeien op het bespoten gras liet grazen reageerde nuchter. Volgens hem was alle commotie over zijn perceel dood geel gras volledig onterecht omdat hij zich aan de geldende normen heeft gehouden. Lees en bekijk zijn volledige reactie hier.

Lees ook
[adrotate group=”1″]
44 procent Europeanen heeft glyfosaat (landbouwgif) in urine
Gezondheidsraad wil betere bescherming burgers tegen landbouwgif