Ecover Ocean, de eerste fles gemaakt van plastic afval uit de zee. Foto: still uit youtube video

Ecover Ocean, de eerste fles gemaakt van plastic afval uit de zee. Foto: still uit youtube video

Ecover lanceerde maandag de allereerste fles die gemaakt is van plastic afval dat uit de oceanen werd gevist. De Ecover Ocean fles, die afwasmiddel bevat, is volledig geproduceerd uit gerecycleerd plastic, waarvan 10% afkomstig is uit zee.

Vorig jaar berichtte het bedrijf in ecologische schoonmaakmiddelen al dat het bezig was om samen met Logoplaste een fles uit zeeafval en suikerriet te ontwikkelen.

De productie was nog niet zo gemakkelijk. Bestaande visserboten werden uitgerust met een vindingrijke nieuwe technologie, waardoor Europese vissers geld kunnen verdienen (zie ook onze berichtgeving “Brussel wil vissers betalen voor plastic”) door bij elke vangst tussen twee en acht ton plastic afval op te halen. Dit plastic kon vervolgens worden hergebruikt.

“De omvang van het probleem van het oceaan plastic is enorm – op elke vierkante mijl van de oceaan drijven ongeveer 46.000 stukken plastic rond en elk jaar sterven minstens één miljoen zeevogels en 100.000 haaien, schildpadden, dolfijnen en walvissen door het eten hiervan. We hebben geen keuze. We moeten ernaar streven om de oceaan voorgoed plastic vrij te maken,” aldus Philip Malmberg, CEO van Ecover.

“Onze oceaan plastic fles is maar één kleine stap in de oplossing van het probleem, maar je moet ergens beginnen. Wat we nu moeten doen is een breder netwerk opzetten van vissers, recyclevoorzieningen en producenten om het ook echt te laten gebeuren. We moeten ook de bestaande ketens benutten en het producenten zo makkelijk mogelijk maken om oceaan plastic te gebruiken. Op dit moment is de wil er wel, maar het kost de fabrikanten nog teveel inspanningen om het ook echt gerealiseerd te krijgen.”

Voor de huidige oplage van Ecover Ocean flessen wordt 1 ton zeeplastic gebruikt, volgend jaar moet die hoeveelheid naar 3 ton gegroeid zijn.

Bekijk hier een video over het Ocean Plastic Project van Ecover:

Lees ook
[adrotate group=”1″]
Onderwaterfotograaf Dos Winkel: “In 30 jaar tijd zag ik de oceaan alleen maar achteruit gaan”
Leven zonder plastic: 39 tips