Windenergie Foto: Paolo Dala, Flickr.

Windenergie Foto: Paolo Dala, Flickr.

Duitsland laat even zien wie er de baas is op het gebied van duurzame energie. Zondag genereerde het land in de middaguren 74% van haar energiebehoefte duurzaam. Totaal genereerde duurzame bronnen zoals zonne-energie, windenergie en waterkrachtenergie een slordige 43.54 gigawatt aan energie tussen 12 en 1. Dit was bijna driekwart van de energiebehoefte van het land.

Duitsland kwam al vaker in het nieuws door haar opmerkelijke positie op het gebied van duurzame energie. Zo was er bijvoorbeeld het dorpje Wildpoldsried dat 320% meer energie opwekt dan dat het verbruikt (Lees hier). De gemeente verdient daar ieder jaar zo’n 4 miljoen euro aan duurzame energie. Het is vooral opmerkelijk om te zien dat een groot deel van de duurzame energie opwekking in handen is van burgers. Het gaat om meer dan 50% van duurzame energie installaties. Lees hier meer

Balans tussen duurzame en niet duurzame energie. Foto: Inhabitat

Balans tussen duurzame en niet duurzame energie. Foto: Inhabitat

Doordat de productie uit andere bronnen niet snel kon worden stop gezet is er zondag nog een ander record geboekt. Duitsland exporteerde op die dag namelijk zo’n 10 gigawatt aan energie naar het buitenland. Ter vergelijking, Nederland verbruikt circa 12.5 gigawatt per dag.

Toch is de piek van zondag nog niet eens de maximale capaciteit van de Duitse installaties. Het grootste deel van het noorden van het land ging schuil onder het wolkendek. Waardoor er ‘slechts’ 15.2 gigawatt aan zonne-energie werd opgewekt. Het maximale vermogen van de Duitse zonnepanelen is berekend op zo’n 33 gigawatt aan energie.

Bron: Inhabitat, Energieexpert

Lees ook
“Er komt een energiecrisis die erger wordt dan de financiële crisis”
[adrotate group=”2″]
Bespaar geld op zonnepanelen met subsidies en de energiebespaarlening