Foto: Flickr, Arend Jan Wonink

Foto: Flickr, Arend Jan Wonink

Alle elektrische treinen in Nederland gaan de komende jaren rijden op nieuw opgewekte groene stroom. De verwachting is dat vanaf 2018 alle elektrische treinen op 100% groene stroom rijden.

Grootste groene stroomcontract ooit
Eneco kwam naar boven als winnaar uit een aanbesteding voor een nieuw stroomcontract voor het totale elektrische treinverkeer voor de periode 2015-2025. Bij deze aanbesteding kwamen veel nieuwe vragen om de hoek kijken. Zo was een eis dat aanwijsbaar nieuwe groene stroomprojecten worden ingezet. Dit om geen beslag te leggen op het beperkte huidige aanbod aan duurzame stroomprojecten in Nederland en de groene stroomproductie tegelijkertijd een impuls te geven. De jaarlijks benodigde 1,4 TWh elektriciteit is daarbij vergelijkbaar met het stroomgebruik van alle huishoudens van Amsterdam. Voor zover bekend is dit het grootste groene stroomcontract dat ooit in Nederland gesloten is

Geen sjoemelstroom, maar nieuwe groene stroom
De groene stroom is afkomstig uit nieuwe windparken die stapsgewijs in gebruik worden genomen in Nederland, Noorwegen, Zweden en BelgiĆ«. De helft van de stroom komt uit Nederland en de andere helft uit het buitenland. Er wordt dus geen gebruikt van sjoemelstroom, dat met groencertificaten ‘groen gewassen’ is.

Steeds zuiniger
Door zuiniger te rijden en steeds zuiniger treinen in te zetten hoopt de NS bovendien jaarlijks behoorlijk energie te besparen. Sinds 2005 is het stroomgebruik per reizigerskilometer bij NS al 30% minder.

Bron: Eneco

Lees ook
[adrotate group=”2″]
Zo lever je eigen opgewekte zonnestroom terug naar de energieleverancier
Goedkope groene stroom uit Duitsland maakt Nederlandse elektriciteitsrekening lager
De beste aanbieders groene stroom