Okhotnykovo zonneakker in Oekraïne. Foto: Activ Solar, Flickr.

Okhotnykovo zonneakker in Oekraïne. Foto: Activ Solar, Flickr.

Het argrarische landschap kan in de komende Jaren wel eens drastisch gaan veranderen door de komst van zonneakkers. Dit zijn grote stukken land waar zonnepanelen op geplaatst worden. Deze manier van opwekken van duurzame energie begint door de dalende prijzen voor zonnepanelen steeds rendabeler te worden.

Één van de grootste bezwaren tegen deze manier van energie opwekken is dat er kostbare grond verloren gaat die ook gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld akkerbouw. Daar hebben ze in Wales al iets op gevonden. In Wales worden op dit moment al op grote schaal zonneweides gebouwd. Door bijvoorbeeld het integreren van bijenkorven op het terrein en door schapen te laten grazen rond de panelen wordt de ruimte meervoudig gebruikt.

In Wales is op dit moment al zo’n 400 hectare aan zonneakkers gebouwd of in aanbouw. Door subsidies van de overheid schoten de akkers als paddenstoelen uit de grond. Maar ook zonder deze subsidie kunnen dit soort projecten goed uit.

In Nederland zijn nog weinig van dit soort zonneweides te vinden. Wel zijn er verschillende plannen voor “blauwe akkers”, zoals de zonneweides ook wel genoemd worden. In april 2014 verscheen er bij de Provincie Utrecht een studie naar de mogelijkheden voor zonneweides in de provincie.

Bron: BBC

Lees ook
Amerikaanse diëtisten laten zich sponsoren door fastfood bedrijven
[adrotate group=”2″]
Wubbo Ockels laatste woorden zijn oproep om Ruimteschip Aarde te redden