Offshore windmolenpark. Foto: Kim Hansen, Flickr.

Offshore windmolenpark. Foto: Kim Hansen, Flickr.

In 2023 gaan de Nederlandse windmolenparken op zee zo’n 3450 megawatt aan energie produceren. Dat is meer dan 17 keer zoveel als de windenergie die we nu van zee halen. Met behulp van grote institutionele beleggers gaat dit mogelijk gemaakt worden. Donderdag werd het plan voor de oprichting van de NII (Nederlandse investeringsinstelling) gepresenteerd in aanwezigheid van Minister Kamp. De NII moet financiële barrières wegnemen, en grote windenergieprojecten aantrekkelijker maken, ook voor buitenlandse, grote beleggers.

Dertien pensioenfondsen, pensioenuitvoeringsorganisaties en verzekeraars gaan gezamenlijk de Nederlandse Investeringsinstelling oprichten. Deze instelling gaat het rendabel maken voor de grote Nederlandse beleggers om te investeren in de Nederlandse economie. Het gaat om investeringsprojecten zoals infrastructuur, woningbouw, onderwijs, zorg en ook duurzame energie. Gezamenlijk hebben de pensioenfondsen en verzekeraars een slordige 1.400 miljard euro aan vermogen. Ze willen zich nu samen gaan inzetten om een groter deel van dit vermogen te investeren in Nederland.

Om het doel van 3450 megawatt aan windenergie te bereiken is er 11 miljard euro aan kapitaal nodig.

Windmolen parken op zee zijn vaak lastig te financieren, omdat er in het begin grote investeringen gedaan moet worden. Zo’n 75% van de kosten van een park zitten in de bouwfase. Daarbovenop komen nog de kapitaalkosten, de rentes die betaald moeten worden voor het geïnvesteerde geld. Veel grote beleggers zien deze fikse opstartkosten als een risico. Daarnaast hebben beleggers de expertise niet om in een dergelijk project te stappen.

De NII moet al deze onzekerheden gaan wegnemen, waardoor er op grote schaal geinvesteerd kan worden in offshore windmolenparken.

Bron: ND, Rijksoverheid

Lees ook
Grootste Nederlandse windpark gaat stroom leveren voor 1,5 miljoen mensen
[adrotate group=”2″]
5 opmerkelijke highlights uit het SER Energieakkoord