Say cheese tegen minder verspillen

Say ‘cheese’ tegen minder verspillenWij leven in een kaasland en daar zijn we best trots op. Harde kaas, zachte kaas, gatenkaas en geitenkaas, alles is kaas in Nederland. Met zoveel liefde voor kaas, breekt mijn hart als het in de prullenbak belandt. Daarom alles wat je moet weten om verspilling van kaas te voorkomen.

Kaas bewaren
Kaas bewaar je het beste in een gesloten bak in de koelkast. Buiten de koelkast is de kaas namelijk minder lang houdbaar. Bewaar je de kaas bij temperaturen hoger dan 20 graden, dan gaat de kaas ‘zweten’ en is de kans op schimmels groter.

Geraspte en voorgesneden kaas zijn duurder en minder lang houdbaar. Geen logische keuze dus. Als het kan, rasp en snijd je de kaas lekker zelf.

Invriezen?
Een stuk harde kaas kun je wel invriezen, maar is niet meer zo lekker als je het ontdooit. Geraspte en gesneden kaas kun je wel weer goed invriezen.

Blauwaderige kaas kun je goed invriezen. Het kan zijn dat het na het ontdooien een beetje brokkelig is, maar het gaat niet ten koste van de smaak.

Smeerkaas kan je invriezen. Na ontdooien gewoon even doorroeren.

Zachte kazen kun je ook invriezen, al bestaat er wel een kans dat de smaak iets minder sterk wordt.

Ontdooien?
Bevroren kaas kun je het beste langzaam ontdooien. Leg de kaas uit de vriezer in de koelkast en wacht geduldig tot de kaas ontdooid is.

Schimmel op je kaas? Geen paniek! Kijk dit filmpje:
Sommige kazen zijn juist zo lekker door hun laagje schimmel. Maar harde Hollandse horen geen schimmel te hebben. Is dat, ondanks alle inspanningen, toch gebeurd? Geen paniek! Kijk dit filmpje:

Voor nog meer tips tegen voedselverspilling kun je Daisy Scholte volgen via Facebook en Twitter.

Meer tips van Daisy op hetkanWel vind je hier:
Wat is jouw voedselafdruk?
Zo houd je uien langer goed
Houdbaarheid van een ei testen
Met oud brood bakken
Nooit meer brood verspillen

Daisy werkt samen met het Voedingscentrum aan de campagne, Hoezo50kilo, om haar ideeën en tips tegen voedselverpilling met een groter publiek te delen.Tijdens haar studies had zij altijd bijbaantjes in de horeca. Daar zag ze liters soep door de wc gespoeld worden en vroeg ze zich af of de buffetbroodjes alleen voor de container gebakken werden. Zij besloot daar zelf niet meer aan bij te dragen en ging op zoek naar zoveel mogelijk manieren om verspilling te voorkomen. Naast haar werk voor de campagne is Daisy freelance filmmaker en journalist.

Hier lees je wat het Voedingscentrum nog meer doet tegen verspilling.