Rik Vegter onthult aanpak crowdfunding. Foto: Bamboodaddy

Rik Vegter. Foto: Bamboodaddy

Ondernemer Rik Vegter haalde € 245.000 binnen voor Bamboodaddy, een webwinkel met duurzame basic kleding van bamboetextiel.  Beide rondes waren een groot succes: in nog geen 48 uur was het beoogde doel behaald. Het geld dient om de internationale uitbreiding van het bedrijf te financieren. Binnenkort kunnen ook Duitsers, Fransen, Britten en andere Europeanen genieten van de sokken, t-shirts en boxer shorts gemaakt van bamboe. Wij interviewden Rik Vegter over zijn opmerkelijke succes.  

Hoe gaat het nu?

Goed! Ik begin me steeds meer te realiseren dat het nu echt gaat beginnen.

Wat ga je met het geld doen?

We gaan aan alle kanten aan het bedrijf werken, zodat we kunnen uitbreiden naar Europa. De producten hebben zich in Nederland wel bewezen. Dit assortiment kunnen mensen overal gebruiken, te beginnen met Duitsland, Frankrijk, en het Verenigd Koninkrijk. Daarna zijn Spanje, Italië, en dan wat kleinere Scandinavische landen aan de beurt.

We willen ook onze eigen labels uitbreiden, zodat we direct zaken doen met de textielfabriek. Dan hebben we meer invloed op de hele keten. Door meer te investeren kunnen we groter inkopen en kunnen we hogere eisen stellen bij de leveranciers. We willen naar de bron toe.

Je kiest er niet voor om je bij een groen keurmerk aan te sluiten?

Dat weet ik nog niet. Ik wil sowieso niet een nieuw certificaat bedenken. Er is al een heel woud van certificaten. Wij gaan zelf naar fabrieken. Als ik zie dat het daar goed gaat qua arbeidsomstandigheden, kunnen we zaken doen. We documenteren hoe het er aan toegaat, we zetten foto’s op de site. We nemen ook mensen mee die er meer verstand van hebben dan ik.

Ik ga geen Don Quichot worden die voor iedereen gaat strijden. Ik wil wel graag onze eigen labels gecertificeerd hebben, maar dan hebben we volumes nodig. Ik hecht meer belang aan zelf lokaal fabrieken bezoeken, dan aan certificaten. Ik ben geen certificatenfetisjist.

Wat zijn de grootste uitdagingen die je moet overwinnen? 

Alles is een uitdaging. Iedere stap zet je in unknownterritory. Nu is vooral een goede planning belangrijk.

In ieder land waar wij succesvol kunnen worden, moeten we uitleggen wat we aan het doen zijn en wat de voordelen van bamboe zijn. We willen hierover geen sprookjes vertellen. We geloven in de duurzaamheidsbelofte van bamboe, maar er is altijd iets te verbeteren, dat houdt nooit op. 

Wat is het geheim van het succes van je crowdfundingcampagne?

Dat is niet één ding. Het begint met een goede voorbereiding. Om de financiële gegevens op een rij te krijgen, of je verhaal op de goede wijze neer te zetten, daar gaat veel tijd in zitten. Je moet alles met 100% aandacht doen. En al die dingetjes bij elkaar maken het succesvol.

De campagne was twee keer in één dag rond. Hoe kon het zo snel gaan?

Eigenlijk moeten we het al die mensen vragen die in ons geïnvesteerd hebben. Er zitten redelijk wat klanten bij. Die kennen ons bedrijf. Die weten hoe wij werken en kennen het product. Dat is de mooiste groep.Het maakt uit dat wij al 2 jaar draaien. Andere proposities moeten nog beginnen, wij hebben ons al bewezen.

Heb je meer tips voor bedrijven of projecten die ook met crowdfunding aan de slag willen?

Je moet je afvragen of wat je gaat doen zich leent voor crowdfunding. Als er voor je dienst of product een markt is, dan moet er voor crowdfunding ook een markt zijn.  Maar als je ijsblokjes wilt verkopen aan eskimo’s, dat gaat ‘m niet worden.

En dan moet het aansprekend zijn voor je doelgroep. Het belangrijkste is in de voorbereiding hierover al na te denken. Wat is mijn doelgroep, wat willen die mensen, kan ik die alvast benaderen? Op wat voor toon praat ik met mijn doelgroep? Voor ieder product is dat anders.

Maar je moet nooit denken: dat ga ik even doen. Niets gaat vanzelf. Er is geen toverformule. Uiteindelijk komt het neer op buffelen.

Klik hier om de webwinkel van Bamboodaddy te bezoeken. Naast basic kleding van bamboe (sokken, t-shirts, boxershorts) vind je er ook 100% plantaardige en diervriendelijke verzorgingsproducten. (advertentie)