José Mujica (links) schudt de hand van Herman van Rompuy, de huidige voorzitter van de Europese Raad. Foto van European Council

José Mujica (links) schudt de hand van Herman van Rompuy, de huidige voorzitter van de Europese Raad. Foto van European Council

“Niet de man die weinig heeft is arm, maar de man die naar meer verlangt.”

José Mujica, bijgenaamd Pépé, werd in 2009 tot president van Uruguay gekozen. Hij zat 13 jaar in de gevangenis toen Uruguay nog een dictatuur was. Nu hij president is, geeft Mujica 90 procent van zijn inkomen weg. Hij schenkt het aan organisaties voor sociale woningbouw voor armen.

Mujica is veel armer dan andere presidenten, maar dat ervaart hij niet zo. “Mijn definitie van armoede is dezelfde als die van Seneca: Niet de man die weinig heeft is arm, maar de man die naar meer verlangt”, aldus Pépé in The Guardian.

Mujica is in meer opzichten een opmerkelijke politicus: hij leest Plato, zegt altijd wat hij denkt, legaliseerde marihuana (terwijl hijzelf nog nooit een joint gerookt heeft) en woont op een eenvoudige boerderij. Lees hier het hele portret dat The Guardian van Mujica maakte.

In de nieuwste 360 staat een portret van Luis Guillermo Solís, de nieuwe president van Costa Rica en net als Mujica een heel gewone man.

Hier vind je de link naar de lijst van The Independent

360, het beste uit de internationale pers.

Bron: 360

Koop 360 in de kiosk of de app store. Volg 360 ook op Twitter of Facebook.

Meer van 360

Onderzoekers Yale: Echt eten is het beste dieet

Als mensen het werk van bijen moeten overnemen

Wetenschappers hebben ontdekt waarom de bijen massaal sterven