De Liam f1 windmolen. Foto: dearchimedes.com

De Liam f1 windmolen. Foto: dearchimedes.com

Het Nederlandse bedrijf De Archimedes lanceerde op 28 mei de Liam f1, een stille mini-windmolen die opmerkelijk veel energie opwekt, althans volgens het bedrijf. De turbine is slechts 1,5 meter breed, maar levert ongeveer 1.500 kWh energie per jaar. Dat is ongeveer de helft van wat een gemiddeld huishouden verbruikt.

Een groot voordeel van deze mini-windmolen is dat hij nauwelijks geluid maakt. De reden dat je geen windmolens in woonwijken ziet, is dat ze teveel herrie maken. Met Liam f1 wordt windenergie dus ook geschikt voor woonwijken. De windturbine is wel iets te groot voor op het balkon, maar voor mensen die een grote tuin of een plat dak hebben is hij geschikt.

Archimedes claimt dat de Liam f1 een veel hoger rendement heeft dan reguliere mini-windmolens. De schroefvormige turbine zorgt ervoor dat de zo’n 80% van de maximale opbrengst daadwerkelijk wordt gerealiseerd. Bij traditionele windmolens zorgt een klein verschil in luchtdruk tussen de voorkant en de achterkant dat de bladen blijven ronddraaien. Een gevolg hiervan is echter ook dat de bladen gaan slepen. Dit maakt ze minder efficiënt. Hierdoor levert een traditionele windmolen maar 25 tot 50 procent van de maximale opbrengst.

De Liam f1 geeft echter een andere draai aan het concept van een windmolen. Hij maakt namelijk geen gebruik van drukverschil, maar van de kinetische energie van wind. Kinetische energie wordt ook wel bewegingsenergie genoemd, en is een combinatie tussen de massa en de snelheid van een object. Voorbeeld: Een zwaarbeladen vrachtwagen die 100 kilometer per uur rijdt vertegenwoordigd veel kinetische energie. Doordat het slepende effect van het drukverschil geen rol meer speelt, is de Liam veel efficiënter.

Wereldwijd is er veel interesse in de Liam f1. Het bedrijf melde dat de aanvragen binnenstromen, en een Spaans en Koreaans bedrijf hebben samen al een contract getekend voor de koop van 7.000 windturbines. Er zijn zelfs al plannen voor een gouden, met diamanten ingelegde versie voor de Arabische markt.

De Liam is vanaf 1 juli te koop, en gaat waarschijnlijk 3.999 euro kosten.

In dit 8 minuten durende filmpje wordt de ontwikkeling van de turbine volledig doorlopen:

Bron: Dearchimedes Grist

Lees ook
Grootste Nederlandse windpark gaat stroom leveren voor 1,5 miljoen mensen
[adrotate group=”2″]
Pensioenfondsen maken mega-investeringen in windmolenparken op zee mogelijk