Een natuurbegraafplaats op de Veluwe. Foto: Frans, Flickr

Een natuurbegraafplaats op de Veluwe. Foto: Frans, Flickr

Steeds meer mensen streven een duurzaam bestaan na. In hun leven willen ze natuur en milieu zo min mogelijk belasten. Dan is het logisch om ook na de dood die lijn door te trekken. Milieubewuste mensen willen daarom een duurzame uitvaartverzorging. Uitvaartondernemers spelen in toenemende mate op die vraag in. Hierdoor zijn de keuzemogelijkheden voor een groene uitvaart steeds groter.

Duurzame kist of urn

Bij de perfect ecologisch verantwoorde uitvaart is de kist of urn volledig afbreekbaar. Kisten zijn dan ook steeds vaker van onafgewerkt hout met keurmerk, van riet of zelfs van karton. Ook een lijkwade is steeds meer in trek, eventueel voorzien van een draagbaar van takken voor het vervoer.

CO2-neutraal vervoer naar de begraafplaats

Het vervoer naar de begraafplaats kan tegenwoordig CO2-neutraal. Vervoer van de kist te voet, met een koets of zelfs met een uitvaartbakfiets behoren tot de mogelijkheden. Nog beter is om lijkverzorging, uitvaartdienst en begrafenis op dezelfde locatie te organiseren. Ook dit zie je steeds vaker.

Een duurzame laatste rustplaats

Wat is minder milieubelastend, cremeren of begraven? De deskundigen zijn er nog niet helemaal over uit, maar de verschillen zijn niet erg groot. Bij een begrafenis hoort een grafsteen. Steeds vaker wordt er op gelet dat de steengroeven waar de natuursteen vandaan komt duurzaam te werk gaan. Ook natuurbegraafplaatsen zijn in opkomst. Dit zijn vaak bosachtige omgevingen waar de graven ver uit elkaar liggen en hooguit met een zwerfkei zijn gemarkeerd. Bij dit soort begrafenissen worden de overledene alleen met afbreekbare materialen ter aarde gesteld.

De uitvaartbranche gaat met haar tijd mee en bedenkt steeds meer ideeën om uitvaarten duurzamer te maken. Ook met simpele dingen als biologische catering en digitale rouwkaarten wordt het milieu gespaard. Het voorspelt een mooie toekomst. Of einde zo je wilt.

Bron: Yarden