Een gebrek aan een gezonde leefomgeving wordt vaak gezien als de oorzaak van de dalende bijenpopulatie. De stichting Triodos Foundation en Landgoed Roggebotstaete slaan de handen ineen en ontwikkelen het ecologische landgoed tot bijenparadijs; een groot gebied waar niet gespoten wordt, veel bloemen staan en voldoende nestmogelijkheden voor de bij zijn. Ook crowdfunders dragen bij aan de totstandkoming van het bijenparadijs.

Het landgoed staat al vol met bijzondere bloemen en wordt omgeven wordt  door 800 hectare natuurgebied in de buurt van Dronten. Roggenbotstaete wil nu verder investeren in nieuwe aanplant. Samen met de Vlinderstichting en de Nederlandse Bijenhouders Vereniging wordt in het najaar een idylle aangelegd; een weide vol met bloemen die vlinders en bijen heerlijk vinden. De Wageningen Universiteit gaat wetenschappelijk onderzoek naar het functioneren van de bij en zal begeleiding bieden bij het bouwen van wilde bijenhotels.

Eric Rutten (59) en Lennard Duijvestijn (29) zijn de beheerders van Landgoed Roggebotstaete.  Zij werken samen om de natuur op het landgoed te onderhouden en te ontwikkelen. Dat dit nu leidt tot de realisatie van een bijenparadijs is een droom die uitkomt: “We weten dat dit natuurgebied veel te bieden heeft. Toch misten we nog de partners om het volle potentieel van het landgoed te benutten. Met deze partners, en voormalig Warmonderhof directeur Jan Saal als imker, kunnen we heel veel betekenen voor de bij”, aldus Eric.

Landgoed Roggebotstaete wil niet alleen de leefomgeving van de bij verbeteren. “De situatie van de bij staat symbool voor de fase waar de mensheid in zit. Gaan we verder met het vernietigen van onze leefomgeving of gaan we investeren in natuur en een gezonde toekomst? Wij geloven in dat laatste. Als de bij het goed heeft, dan hebben andere dieren, en de mens, het ook goed”, zegt Lennard Duijvestijn.

Op 21 juni is de kick-off voor de ontwikkeling van het landgoed tot bijenparadijs. Dan zal de unieke bijenstal die gebouwd is op Landgoed Roggebotstaete feestelijk worden geopend met een benefietavond. Er wordt een diner georganiseerd met koks uit het netwerk van de Youth Food Movement en er zullen muzikanten aanschuiven.

Het landgoed is ook een crowdfundingcampagne gestart. Als je investeert, krijg je naast veel liefde en dank ook de mogelijkheid om mee te doen aan activiteiten, zoals het “rauwe mannenweekend” of een teambuildingsdag. Ondertussen is 79% van het streefbedrag van €20.000 behaald. Meer informatie vind je hier. Bekijk ook de promovideo:

Bron: Crowdaboutnow, Triodos.